Nyheter Sverige Sverige-topp

Skogsbranden inte under kontroll

Branden fotograferad från ett av Kustbevakningens flygplan.
Branden fotograferad från ett av Kustbevakningens flygplan.

Den kraftiga skogsbranden på Gotland är inte under kontroll. Tre helikoptrar har kallats in för att vattenbomba branden. Dessutom ska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skicka utrustning.

Branden startade i ett område mellan Vänge och Buttle på Gotland under fredagen.

– Det började med en gräsbrand. Sedan spred sig branden snabbt och övergick till en så kallad toppbrand, där topparna på träden fattat eld, säger polisens presstalesperson Sven-Erik Olsson.

På kvällen hade räddningstjänsten nästan ringat in branden, men den är inte under kontroll ännu. Det är ett område på omkring 1 000 gånger 1 500 meter som brinner.

Under natten mot lördagen väntas vindarna vända.

– En vindkantring vet man aldrig var den tar vägen så vi har bullat upp med rätt mycket under kvällen med vatten och bilar, säger räddningschefen Dick Svennefelt till TT.

På lördagen skickar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap avancerad utrustning för att släcka skogsbränder. De tre helikoptrar som kallats in för att vattenbomba branden kommer att fortsätta så länge det behövs.

Även Kustbevakningens flyg har deltagit i insatsen för att få en överblick av brandens spridning.

Polisen har upprättat avspärrningar på vägar runt området. Ägare till fastigheter i området har informerats om branden, men det finns inget beslut om evakuering.

Kustbevakningen
Branden fotograferad från ett av Kustbevakningens flygplan.