Nyheter Sverige

Skola i sorg efter nytt dödsbud

Blommor och tända ljus framför skolan Kronan i Trollhättan efter attacken. ARKIVBILD.
Blommor och tända ljus framför skolan Kronan i Trollhättan efter attacken. ARKIVBILD.

Attacken mot skolan Kronan i Trollhättan i oktober har krävt ett tredje dödsoffer.En 42-årige lärare som själv försökte stoppa gärningsmannen har avlidit på sjukhus.

– Oväntat och oerhört tragiskt, säger Annika Wennerblom, stadsdirektör i Trollhättan som flaggade på halv stång efter dödsbudet.

På skolan samlades lärare och elever till ännu en dag av sorg. Elevhälsa och företagshälsovård var på plats för alla som behövde stöd och hjälp.

För skolans yngre, från förskoleklass till sexan, pågick lektioner under fredagen. Högstadieeleverna fick däremot bryta redan på förmiddagen.

– De hade svårt att fokusera, och det kan man ju förstå. Det är ingen jättestor skola, alla känner alla, och läraren var en känd profil på hela skolan, säger kommunens kommunikationschef Peter Asp.

Läraren ville berätta

Polisen hann hålla ett första förhör med läraren som vårdades på sjukhus. Det skedde i onsdags och läraren var själv angelägen om att medverka.

– Han fick en kortare stund själv berätta, så mycket han orkade. Det var första gången vi träffade honom, han hade ju varit nedsövd och vi hade inte haft möjlighet att prata med honom förut, säger Thord Haraldsson, kommissarie och utredare i fallet.

– Enligt mina förhörsledare var han vid gott mod och verkade lättad över att få berätta sin version för oss.

42-åringens bild av händelseförloppet stämde väl med polisens. Både vittnen och filmer har berättat hur han närmar sig gärningsmannen där han står och låter sig fotograferas av elever.

"Den ende som ingrep"

– Han ser att han inte hör hemma där och går fram och agerar. Vad jag kan se försöker han nog även ta masken av honom – och då hugger han, säger Thord Haraldsson.

– Läraren är väl den ende egentligen som agerar i skolan mot gärningsmannen.

TT: Vad innebär dödsfallet för polisen?

– Att vi får ytterligare ett mord. För övrigt börjar vi bli klara. Han kanske var den siste som vi skulle höra, säger Thord Haraldsson.

Det var den 22 oktober som 21-årige Anton Lundin Pettersson attackerade flera personer på skolan Kronan. Två personer avled samma dag och flera skadades.

Den svärdbeväpnade gärningsmannen sköts av polis och träffades i magen. Han avled senare av sina skador. Enligt polisen hade gärningsmannen rasistiska motiv.