Nyheter Ekonomi Sverige

Skolan oroar flickor mer än pojkar

Nästan var tredje tonårsflicka kan inte delta i aktiviteter med kompisarna på grund av pengabrist. Arkivbild.
Nästan var tredje tonårsflicka kan inte delta i aktiviteter med kompisarna på grund av pengabrist. Arkivbild.

Sju av tio flickor i de sena tonåren – Emma heter de inte sällan – är stressade över de höga krav de ställer på sig själva i skolan. Bland pojkarna, där vanligaste namnet är Oskar, plågas mindre än hälften av samma orsak.

– Det är jättestor skillnad mellan könen i det här avseendet. Det är alltid fler tjejer som känner sig stressade, säger Nizar Chakkour, pressansvarig på Statistiska centralbyrån som sammanställt en rad uppgifter över hur unga (13–18 år) lever i Sverige.

Bland tonåringarna tycks just skolstressen ha ökat under senare år, men ökningarna ligger inom statistiska felmarginalen, konstaterar Chakkour.

Majoriteten av tonåringarna bor i radhus eller villa, medan en tredjedel bor i lägenhet. Sammantaget finns 622 000 personer i den åldern i landet. De allra flesta är förstås födda här, men närmare två procent vardera kommer från Irak och Somalia.

För många gör pengabrist att de inte kan delta i aktiviteter med kompisarna. Nästan en tredjedel av flickorna i de sena tonåren har under det senaste halvåret varit med om det; bland pojkarna är andelen två av tio.

17 procent i åldergruppen går på möten med icke-partipolitiska organisationer, och 22 procent diskuterar samhällsfrågor på internet. Men bara åtta procent går på möten med politiska partier.