Nyheter Världen

Skoldåd avvärjt i Danmark

Dansk polis med förstärkningsvapen. Arkivbild.
Dansk polis med förstärkningsvapen. Arkivbild.

En amerikansk soldat ska ha spelat en avgörande roll för att avvärja en terrorattack i Danmark.Danska försvaret har nu belönat mannen med en medalj.

Informationen som den amerikanske soldaten Bradley Grimm delade med sig av ledde till ett beslag av sprängmedel som skulle användas i ett attentat mot en skola i Danmark, enligt den amerikanska försvarsmakten.

"Brads arbete har förmodligen räddat danska medborgares liv", säger överste Steve Warren i ett uttalande på Pentagons hemsida.

Det finns inga uppgifter om vilken dansk skola det rör sig om.

Tidigare i år frihetsberövades en 16-årig flicka i Danmark, misstänkt för att ha planerat ett skoldåd. Flickan ska bland annat ha skaffat kemikalier och försökt framställa sprängmedel samt planerat en attack mot två skolor i Danmark, varav en judisk. Ytterligare en 24-åring som rest till Syrien för att delta i inbördeskriget är misstänkt för inblandning i planerna.

Grimm har nu tagit emot en hedersutmärkelse från Danmark. I uttalandet på danska försvarets hemsida nämns dock inget om planerade skoldåd, utan bara att Grimm belönats med försvarets medalj för "särskilt förtjänstfull insats".

Grimm har arbetat som underrättelseofficer på en flygbas i Irak, där danska soldater ingår i en insats för att utbilda irakiska styrkor.