Nyheter Sverige

Skoldatorer spreds i världen

Polis och åklagare är på väg att nysta upp en skolinbrottsliga i Sydsverige. Arkivbild.
Polis och åklagare är på väg att nysta upp en skolinbrottsliga i Sydsverige. Arkivbild.

Datorer och surfplattor till mångmiljonvärden har stulits vid skolinbrott i södra Sverige sedan årsskiftet. Sex misstänkta har ringats in och de stulna skoldatorerna har spridits över jordklotet.

– Vi har kunnat spåra dem och stulna datorer har hittats i Nordamerika, Serbien, Marocko, Irak och Vitryssland, säger Robert Loeffel, presschef för polisen i region Syd, till TT.

Sex män från Skåne i åldrarna 17 till 23 år är misstänkta. Det första gripandet skedde i början av maj och sedan har det rullat på. Tre sitter nu häktade, en är anhållen och en 17-åring som ansågs för ung för att häktas är också misstänkt. Den sjätte personen, som poliser misstänker vara huvudman i ligan, är fortfarande på fri fot och anhållen i sin frånvaro.

Totalt ingår ett 40-tal skolinbrott i de olika polisutredningar som pågår i Blekinge, Skåne, Kronobergs län och Borås. Den största av dem leds av åklagare Patrik Tilly i Borås. Han har aldrig tidigare hört talas om en skolinbrottsutredning i samma skala.

Genombrottet gjordes tack vare spår som gärningsmännen lämnat efter sig vid ett inbrott i Lagan. Senare hittades spår från samma personer i Borås och därefter i Växjö.

Nya skolinbrott kommer hela tiden in i förundersökningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset