Nyheter Världen

Skolelever omkom i fransk lavin

Mont Maudit med Mont Blanc i bakgrunden i de franska alperna. Arkivbild.
Mont Maudit med Mont Blanc i bakgrunden i de franska alperna. Arkivbild.

Minst tre personer omkom när en lavin svepte ner över en grupp med skolelever och deras lärare i de franska alperna. Räddningsarbetare letar efter fler som kan ligga begravda i snön.

Två av skoleleverna omkom, 14 och 16 år gamla. Den tredje omkomne hade id-handlingar från Ukraina och tillhörde inte skolgruppen, uppger polisen.

Två elever och en lärare uppges vara svårt skadade. De hittades med hjärtstillestånd, säger polisen, och har förts till sjukhus i Grenoble.

De övriga i skolgruppen hade på kvällen hittats och är oskadda, uppger franska inrikesdepartementet enligt Reuters. Eleverna kommer enligt franska medier från en skola i Lyon.

Olyckan inträffade strax före klockan 16 i skidorten Les Deux Alpes i Isère i sydöstra Frankrike. Ett räddningspådrag fortsatte på kvällen för att leta efter andra skidåkare som kan ligga begravda i snön. Omkring 60 räddningsarbetare använder lavinhundar och flera helikoptrar. Ombord på helikoptrarna finns värmekameror som kan lokalisera kroppar under det tjocka snötäcket.

Borgmästare Pierre Balme säger att skolgruppen åkte i en så kallad svart backe som var stängd för allmänheten på grund av lavinrisken, rapporterar Independent. Området har fått sina första ihållande snöfall de senaste dagarna, vilket har ökat lavinrisken.

Skidskolan Bass gav i går ut en video om riskerna i backarna där starka vindar rådde och en stor mängd snö hade ackumulerats.

Innan dagens olycka har hittills i år fyra personer omkommit i de franska alperna, två från Litauen och en från Spanien respektive Tyskland.