Utbildning Nyheter Toppnyheter Världen

Skolflicka på rymmen död hos IS

Övervakningskameran fångade de tre tonåringarna under resan från London till Turkiet 2015.
Övervakningskameran fångade de tre tonåringarna under resan från London till Turkiet 2015.

En av de brittiska skolflickor som fångades på bild när de rymde till Islamiska staten (IS) i Syrien har rapporterats död, kanske omkommen i en rysk flygräd.

Alla de tre flickorna i 15–16-årsåldern var mönsterelever i Bethnal Green i östra London. I början av 2015 åkte de utan familjernas vetskap till IS-kontrollerat område i Syrien. De flög från flygplatsen Gatwick till Turkiet och fångades på bild av en övervakningskamera under resan.

En jurist som företräder deras familjer, Tasnime Akunjee, säger nu till BBC att anhöriga för några veckor sedan nåddes av en rapport om att en av flickorna dödats vid ett ryskt flyganfall mot staden al-Raqqa, som är ett av IS fästen. Med de omständigheter som råder i Syrien har de inte kunnat få någon oberoende bekräftelse – varken på dödsfallet eller på hur hon mötte döden.

Ville hem

Det cirkulerar uppgifter, som bland annat tagits upp i tidningen The Guardian, om att just den flicka som nu rapporteras död ringde hem nyligen. I samtalet ska hon ha berättat både att hon var rädd och att hon ville återvända hem.

I en artikel i The Guardian framhålls att IS lockar unga människor med bilden av ett samhälle som ska bli perfekt, och med en viktig livsuppgift för var och en. Hur livet hos IS blir i praktiken har de mycket liten möjlighet att faktiskt få reda på. Unga kvinnor blir ofta helt enkelt bortgifta med någon IS-krigare och får inget inflytande utanför det hem, eller den relation, där de placeras.

Anmälningsplikt

Labourpolitikern Rushanara Ali, som företräder de tre flickornas Londontrakt i parlamentet, säger att hon vill se en genomlysning av de insatser som görs för att hindra ungdomars radikalisering. Sedan förra sommaren har brittiska skolor skyldighet att rapportera unga som bedöms vara mottagliga för extremistpropaganda.

Rektorn vid Bethnal Green-skolan framhöll, när flickornas försvinnande utreddes, att de knappast hade radikaliserats i skolan. Eleverna har inte tillgång till Facebook eller Twitter via skoldatorerna.

Regeringens senaste rapport i ämnet säger att omkring 850 britter sökt sig till IS. Cirka 125 tros ha blivit dödade och 400 har återvänt till Storbritannien.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset