Sport

Skoog finalklar efter sitt livs hopp

Erika Kinsey klarade inte kvalet i OS-debuten. Arkivbild.
Erika Kinsey klarade inte kvalet i OS-debuten. Arkivbild.

Sofie Skoog verkar ha prickat OS-formen perfekt.Höjdhopparen är klar för final efter att ha slagit personligt rekord i kvalet.– Det är mitt livs hopp, säger hon.

Sofie Skoog gled över kvalgränsen 1,94 i första försöket och säkrade en plats bland de hela 17 hoppare som gör upp i lördagens final.

Inte undra på att hon var nöjd med OS-debuten i Rio.

– Det var inte bara bra höjder utan bra hopp också. Det var supergött att hoppa i dag, säger 26-åringen som inte hade mycket att klaga på i sitt 1,94-hopp.

– Jag vill verkligen hem och se allt jag gjorde och försöka göra exakt likadant och ännu bättre på lördag. Det kändes superbra, lugnt och stabilt i ansatsen och jag kom rätt hela vägen.

Blev nervös

Det var bara vid ett tillfälle som Skoog skakade till lite. En rivning i första försöket på 1,89 satte igång tankarna i skallen på Stefan Holms höjdhoppsadept.

– Ja, gud vad nervös jag blev. Jag snubblade och tappade fästet med högerfoten i näst sista steget. När jag skulle sätta ner vänstern så gick det ju inte, all fart var borta.

Men självförtroendet och känslan i hoppningen är alldeles för bra för att en rivning skulle kunna rubba Skoog just nu.

– Det har känts jättebra inför OS och man blir nästan lite nervös för att man inte ska få ut allting. Det var ett väldigt skönt kvitto att få i dag, säger hon och utesluter inte att ett nytt "pers" kommer i finalen.

– Om jag får en lika bra dag så känner jag att jag har mer att plocka ut. Man ska ha en bra dag, men kroppen och allting känns ju toppen.

Kinsey utslagen

Skoogs kvalinsats sticker ut som ett av få svenska glädjeämnen på Olympiastadion. Till raden av blågula kvalfiaskon anslöt samtidigt Erika Kinsey, som bara hoppade 1,85.

– Jag är väldigt, väldigt besviken och frustrerad, säger hon.

Att skicka Kinsey till OS kan knappast ha varit ett självklart beslut för SOK. Hon har i sommar inte hoppat högre än 1,90 och har stått för tunga kvalmissar både i VM förra året och i EM i juli.

– Det är surt när kroppen ändå känns bra och jag vill bevisa någonting, att jag har högre höjder. Men det är bara att bryta ihop och komma igen, säger Kinsey som ändå var mer samlad än efter tidigare mästerskap.

– Jag är bara tom. Det var så dåligt, jag kan inte ens bli sur på det här. Jag vet inte vad som händer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset