Sport

Skoog hoppfull inför säsongsdebuten

Sofie Skoog inleder utomhussäsongen i Oslo. Arkivbild.
Sofie Skoog inleder utomhussäsongen i Oslo. Arkivbild.

Hon var inomhussäsongens hetaste friidrottssvensk.Nu är Sofie Skoog redo att hoppa igång utomhussäsongen.– EM är första målet, OS är största målet, säger hon inför Diamond League-galan i Oslo.

Sofie Skoog och Erika Kinsey ser tillsammans till att damernas höjdhopp blir den stora svenskgrenen i torsdagskvällens tävlingar på Bislett.

Senast de hoppade mot varandra var i inne-VM i Portland i mars, då Skoog blev femma och Kinsey åtta efter att båda hoppat 1,93.

Kinsey har smygstartat utomhussäsongen med två mindre tävlingar (1,90 i USA och 1,87 i Lund), men för Skoog är det säsongsdebut i Oslo.

– Jag har längtat och det ska bli extremt kul att hoppa. Man tränar ju för att få tävla, säger den nyblivna 26-åringen.

Höja lägstanivån

Våren var enda lång fest för värmländskan, som tränas av Stefan Holm. Flera personliga rekord – 1,94 i Växjö som högst – följdes av den avslutande femteplatsen i VM som höjdpunkt. Efter den kicken tog Skoog inte ens en vecka ledigt innan hon var igång med träningen igen.

– Jag var bara så motiverad och ville komma igång direkt. Jag har försökt höja min lägstanivå på träning och skriver upp varje pass som jag hoppar. Sedan jämför jag i år med i fjol och har som mål att slå alla pass jag gjorde förra året, säger hon.

Skoog har lyckats med målet, men erkänner att hon är en hoppare som har svårt att nå riktigt högt på träning.

– Jag är inte jättebra på träning, jag har gjort 1,90 en gång. Annars brukar jag ligga mellan 1,80 och 1,85, och ibland på 1,87. Gör jag 1,85 på träning så vet jag att det blir riktigt bra.

TT: Har du gjort 1,85 på träning nu då?

– Ja, nu har jag gjort 1,85. Det är väl tryggt, va? säger Skoog.

Inte OS-uttagna

Både hon och Erika Kinsey väntar trots framgångarna i inne-VM fortfarande på att bli uttagna till OS. En anledning är att Sverige i teorin skulle kunna ha fyra OS-mässiga hoppare, eftersom Emma Green och Ebba Jungmark kämpar för att komma tillbaka efter långa skadeproblem.

Inget stort problem, tycker Skoog och Kinsey.

– Man vill satsa på att ha formen i slutet av sommaren, men samtidigt så får man vara på hugget nu också för att bli uttagen, säger Kinsey som i första hand vill se att hon får till hopptekniken i Oslo.

I Rio får max tre svenskor tävla. Och Kinsey och Skoog ligger extremt bra till för en OS-biljett i nuläget, med tanke på att comebackförsöken för Green och Jungmark har gått trögt så här långt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset