Nyheter Ekonomi

Skottar missnöjda med britternas val – kan rösta om självständighet

Nicola Sturgeon säger att hon kommer göra allt i sin makt för att hålla Skottland kvar i EU och öppnar för en ny folkomröstning om självständighet.
Nicola Sturgeon säger att hon kommer göra allt i sin makt för att hålla Skottland kvar i EU och öppnar för en ny folkomröstning om självständighet.

Britterna har valt att lämna EU och beskedet sänder chockvågor ut i världen.Mindre än ett dygn efter att vallokalerna stängt har premiärminister David Cameron meddelat sin avgång och Skottland öppnat för en ny folkomröstning om självständighet.

– Jag tror att det nu är högst troligt att det blir en folkomröstning om självständighet, säger Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon, enligt nyhetsbyrån Reuters.

62 procent av skottarna röstade för fortsatt medlemskap i EU-omröstningen och Sturgeon säger att hon kommer att göra allt i sin makt för att förverkliga det skotska folkets vilja och "säkra vår fortsatta plats i EU och den inre marknaden".

Även i Nordirland röstade en majoritet för att stanna i EU. Där reste den biträdande regeringschefen Martin McGuinness i republikanska Sinn Fein på fredagen krav på att hålla en omröstning om att förenas med Irland. Idén avfärdades dock snabbt, både av Irlands premiärminister Enda Kenny och av Nordirlands probrittiska försteminister Arlene Foster.

Cameron avgår

Ett par timmar efter att valresultatet stod klart meddelade premiärminister David Cameron att han avgår vid det Konservativa partiets kongress i oktober.

– Jag anser inte att det skulle vara rätt om jag vore den kapten som styr vårt land till nästa destination, sade Cameron under ett kort tal utanför bostaden på 10 Downing street.

Det blir därmed upp till den nya premiärministern att ta initiativ till den formella utträdesprocessen. Cameron sade att han är stolt över att han fattade beslutet att lämna över frågan till folket.

– Det brittiska folket har röstat för att lämna EU och deras vilja måste respekteras, sade Cameron inför blixtrande kameror.

Wallström: "Tragiskt"

Utrikesminister Margot Wallström tycker att det är en mörk dag för Europa, men allra mest sorgligt kanske det är för unga britter, säger hon på telefon från New York.

– Det tragiska när man tittar på valresultatet i Storbritannien är att det framför allt är unga människor som har röstat för att stanna, och det är de som kommer att förlora på det här. Det är tyvärr min övertygelse, säger Wallström.

"Bästa för landet"

Londons tidigare borgmästare Boris Johnson, en av de mest namnkunniga brexit-förespråkarna, är favorittippad som David Camerons efterträdare, enligt spelbolaget Ladbrokes. Men när han i morse lämnade sin bostad blev han utbuad av besvikna britter, rapporterar Reuters.

– I går stod britterna upp för demokrati. Vi kan vara väldigt stolta över resultatet. Tack till alla som röstade för att lämna, sade Boris Johnson på en presskonferens senare, utan att ge någon kommentar till hur han ser på sin egen framtid.

Flera möjliga efterträdare

Catherine Barnard, professor i EU-rätt vid universitetet i Cambridge, nämner flera möjliga kandidater till premiärministerposten: Först och främst Boris Johnson, men även den tidigare utbildningsministern Michael Gove som varit dragplåster för brexit-kampanjen, underhusets ledare Chris Grayling, och inrikesminister Theresa May, som dock stödde stanna-sidan.

– Jag skulle ändå satsa pengarna på Boris Johnson, men han kan visa sig vara för mycket av en splittrande kraft, delvis eftersom han först inte var tydlig med var han stod i brexit-frågan, utan tog ställning ganska sent för lämna-sidan. Å andra sidan är han väldigt karismatisk och den mest kända politikern av dem för tillfället, säger Catherine Barnard till TT.

"Utan en enda kula"

Ukip-ledaren Nigel Farage höll ett segervisst tal redan innan resultatet blev klart.

– Vi kommer att ha gjort det utan att behöva slåss, utan att en enda kula har avfyrats, sade Farage, som varit en av de mest framträdande brittiska EU-kritikerna.

Uttalandet, som kommer en vecka efter mordet på den brittiska parlamentsledamoten och stanna-förespråkaren Jo Cox, utlöste vrede i Storbritannien. "Ofattbart okänsligt", skrev The Daily Telegraphs politiska korrespondent Michael Wilkinson på Twitter.

Stefan Rousseau/AP/TT
Brexitsupportrar firade på en valvaka i London under natten.
Danny Lawson/AP/TT
Röstsedlar som räknas i Manchester.
Anthony Devlin/PA/AP/TT
En låda med röstsedlar bärs i väg i London för att räknas.
Matt Dunham
Ukip-ledaren Nigel Farage firar.
Daniel Leal-Olivas/AP/TT
Premiärminister David Cameron meddelar sin avgång utanför bostaden på Downing street.