Nyheter Världen

Skottland vill gå sin egen väg

Skotska och brittiska flaggor vajar bredvid EU-flaggan utanför det skotska parlamentet i Edinburgh. Arkivbild.
Skotska och brittiska flaggor vajar bredvid EU-flaggan utanför det skotska parlamentet i Edinburgh. Arkivbild.

Den brittiska premiärministern Theresa May vill ha Skottland med sig i förhandlingarna om ett utträde ur EU. Men Nicola Sturgeon, Skottlands regionala regeringschef, vill att skottarnas ja till EU respekteras.

Premiärminister May besökte Skottland på fredagen för att träffa den regionala regeringschefen Nicola Sturgeon. Efter mötet uttryckte May sitt fulla stöd för ett enat Storbritannien inför brexiförhandlingarna.

– Det här är mitt första besök i Skottland som premiärminister och jag kommer hit för att visa mitt engagemang för att behålla den här speciella unionen, sade hon.

Men Sturgeon vill att Skottland blir kvar i EU och har tidigare sagt att det är "högst troligt" att det hålls en ny självständighetsomröstning.

– Jag tror att det skulle vara otänkbart för vilken premiärminister som helst att stå i vägen för en folkomröstning, om det är vad det skotska parlamentet beslutar, sade hon.

Storbritannien i sin helhet röstade 52–48 för att lämna unionen, medan Skottland röstade 62–38 för att stanna. Men den brittiske ministern med ansvar för Skottland, David Mundell, sade på fredagen att han anser att det inte bör genomföras någon ny folkomröstning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset