Nyheter Världen

Skottlossning och bränder i Kongo

Presidenten Denis Sassou Nguesso röstade i huvudstaden Brazzaville den 20 mars.
Presidenten Denis Sassou Nguesso röstade i huvudstaden Brazzaville den 20 mars.

Frustration över ett misstänkt valfusk i Kongo-Brazzaville har utlöst våldsamheter som skördade minst 17 liv och jagade tusentals boende på flykt.

– Jag vaknar klockan fyra på morgonen och hör att det är beskjutning. Jag känner igen ljuden från inbördeskrigen på 90-talet, det är en hemsk igenkänning, berättar Maria Lorentzon, missionär vid Equmeniakyrkan i Kongo-Brazzaville, som arbetat i landet i omgångar sedan 1989.

Det har varit spänt i landet sedan oktober, då den sittande presidenten Denis Sassou Nguesso trots kritik drev igenom en omröstning för att ändra grundlagen så att han kunde bli omvald för en tredje period.

Kritik mot presidenten

Presidentens kritiker anklagar honom för nepotism, korruption och för att motverka demokrati. Myndigheterna beordrade till exempel telebolagen att strypa all telekommunikation under två dagar i samband med valet, med hänvisning till den nationella säkerheten.

Fem oppositionskandidater har i efterhand ifrågasatt valet och kallat det ett "massivt bedrägeri". I flera disktrikt i södra delarna av landet har det förekommit våldsamheter i protest mot valresultatet, rapporterar AFP.

I gryningen i måndags exploderade spänningarna i södra delarna av huvudstaden Brazzaville, som domineras av oppositionsanhängare. Flera polisstationer, ett statshus och flera vägkontroller ska ha stuckits i brand och skottlossning bröt ut mellan oppositionella och regeringsstyrkorna, enligt regeringens talesperson Thierry Moungalla. Han uppger att totalt 17 personer dog, varav tre ur regeringens säkerhetsstyrkor, två civila och 12 angripare.

Moungalla pekar ut Ninjamilisen som var aktiv under inbördeskrigen på 1990-talet och leds av den oppositionelle predikanten Frederic Bintsamou. Ett femtiotal personer har gripits misstänkta för vad Moungalla kallar en terrorattack.

Människor på flykt

– Folk litar inte på makten, man tror ofta inte på demokrati... Fem presidentkandidater har lämnat in protester till konstitutionsdomstolen. För att lugna folket sa de "vi ska protestera men på lagliga vägar"... Därför var förvåningen stor när vi vaknade den 4 april till skottlossning, säger Maria Lorentzon.

Hon höll sig inomhus tills skotten tystnade och resonerade med en väninna om de skulle våga köra till flygplatsen – på grund av oroligheterna i landet hade de tidigarelagt sin hemresa. Till sist lastade de in sina resväskor i bilen och körde iväg:

– Då ser vi folk på flykt som bär barn och har packning på huvudet. De är på väg mot säkrare kvarter. Vi var på helspänn, för vi visste inte om de skulle börja skjuta bakom bilen, berättar Maria Lorentzon.

De lyckades ta sig igenom flera militärkontroller, som inte funnits tidigare mer än nattetid, och kom slutligen fram till flygplatsen och vidare hem till Sverige – med tungt hjärta eftersom så många av hennes kongolesiska vänner är kvar i landet.

– Det som är så svårt att förstå är att det kan vara krig i en stadsdel och i nästa kvarter är det lugnt. Jag har varit med om att kunna handla i en matbutik i Brazzaville samtidigt som det varit krigstillstånd ett par kvarter bort, säger hon.