Nöje Film

Skräck och mobbing på internatskola

Alena (Amalia Holm) börjar på internatskolan Ekensberg och hamnar på kant med skolans starka ledargäng. Men hon får oväntad hjälp från det förflutna. Pressbild.
Alena (Amalia Holm) börjar på internatskolan Ekensberg och hamnar på kant med skolans starka ledargäng. Men hon får oväntad hjälp från det förflutna. Pressbild.

Svensk skräckfilm görs ofta vid sidan av det etablerade film-Sverige. Daniel Di Grados "Alena", som nu går upp på svenska biografer, är ett undantag.

Filmhuset på Gärdet i Stockholm är filmetablissemangets högborg. Kanske var det ödets ironi som gjorde att filmaren Daniel Di Grado och serietecknaren Kim W Andersson möttes just där, i samband med ett skräckfilmsquiz för några år sedan. Ett möte som nu har resulterat i "Alena", något så ovanligt som en skräckfilm som har fått stöd från Svenska filminstitutet.

– Jag trodde inte att vi skulle få igenom projektet. Det är så otroligt sällan man får stöd för att göra genrefilm. Så jag blev jätteförvånad, säger Daniel Di Grado på telefon.

Mystisk elev

"Alena" bygger på Kim W Anderssons grafiska novell och handlar om en mystisk flicka som börjar på en internatskola. Skolans självklara ledare, lacrossedrottningen Filippa, ser en perfekt hackkyckling i den tystlåtna Alena.

70-talets skräckfilm och den italienska gialloscenen, med bland annat Dario Argentos "Deep Red", är en tematisk referens som Di Grado nämner som inspiration.

– Kim hade ju sina referenser, han var väldigt inspirerad av "Carrie" när han gjorde serien. Men för mig handlade det främst om två filmer: Todd Haynes "Far from heaven", framför allt för det visuella, och John Carpenters sätt att jobba med bredbildsformatet i "Alla helgons blodiga natt", säger Daniel Di Grado.

– Det intressanta med skräck är att när man blir väldigt rädd, så ligger skrattet också nära till hands. Det är lite som att åka berg- och dalbana. Sen tror jag också att vi lever i en ganska skyddad tillvaro i Sverige, vi har inte så mycket skräck i vår vardag. Vi behöver det för att balansera upp allt annat.

Flytta fokus

I Daniel Di Grados film har flera av seriens manliga figurer bytts ut mot kvinnor, bland annat rollfiguren som Alena förälskar sig i. Rollfigurernas sexuella preferenser kommenteras heller aldrig i filmen.

– I serien blev Alena mobbad för att hon antogs vara lesbisk. I filmen ville jag komma ifrån det. Det viktiga för mig var att visa att det var klassresan som gjorde att Alena mobbades av Filippa och hennes gäng, säger Daniel Di Grado.

Scanbox
Både serien och filmen "Alena" andas 70-talsskräck, som i en scen där Alena likt Carrie White i Brian De Palmas "Carrie" attackeras av sina plågoandar i skolans duschrum. Pressbild.
Scanbox
Molly Nutley spelar skolans lacrossedrottning och gängledare Filippa, Fanny Klefeldt och Marie Senghore spelar Cecilia och Tessan. Pressbild.
Scanbox
Oväntade känslor väcks mellan Alena (Amalia Holm) och Fabienne (Felice Jankell) i "Alena". Pressbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset