Nöje Musik TV Melodifestivalen 2016

Skrällen: Robin Bengtsson till final

Robin Bengtsson skrällde sig till final med den avskalade låten "Constellation prize". Med sig tar han förhandsfavoriten Ace Wilder.
Robin Bengtsson skrällde sig till final med den avskalade låten "Constellation prize". Med sig tar han förhandsfavoriten Ace Wilder.

En skrällde och en favorit stod pall – Robin Bengtsson och Ace Wilder är klara för final. – Jag hade varit extremt nöjd med Andra chansen, men det här är helt sjukt. Det har nog inte sjunkit in än, säger Robin Bengtsson till TT.

Ace Wilder har varit favorittippad hela veckan inför delfinalen i Göteborg. Och favoriten höll. Samtidigt gjorde Robin Bengtsson en stark spurt jämfört med förhandstipsen och nu kan också han börja ladda för finalen i Stockholm den 12 mars.

Hans nummer är väldigt avskalat i jämförelse med Wilders dansshow. Men, utrustad med enbart ett munspel, charmade Bengtssons "Constellation prize" tv-publiken och belönade den tidigare "Idol"-deltagaren med en finalplats.

– Jag är så lyckligt just nu, det här är helt sjukt, absolut över förväntan. Jag är väldigt glad att det här har tagits emot så bra, säger han till TT.

Hur ska du ladda om till finalen?

– Vi får se om vi ska ändra något i numret, men jag tror faktiskt inte det. Det har känts bättre och bättre under hela veckan, säger Robin Bengtsson.

Det var inte bara publiken och tittarna som gillade Robin Bengtssons nummer – medfinalisten Ace Wilder tror att han har en bra chans i finalen.

– Jag sade till honom innan han gick upp på scenen att du går till final. Det är en så jävla stark låt och han gör det så jävla bra. Jag är stolt över oss båda, säger hon till TT.

"Jag är jättestolt"

Ace Wilder slog igenom i just Göteborgs deltävling för två år sedan. Hennes "Busy doin' nothin'" räckte till slut till en andraplats, bara två poäng bakom Sanna Nielsen i finalen.

Därför kom favoritskapet närmast automatiskt inför comebacken, inte minst med tanke på den avancerade scenshowen.

– Jag är lättad och jag är så glad för hela min grupp som har kämpat och repat och jobbat. Jag är jättejättestolt och glad, säger Ace Wilder.

Halmstad gör debut som schlagerstad den 5 mars. Där får Albin & Mattias och Samir & Viktor en ny möjlighet att sjunga sig till final via Andra chansen.

Röstningsrekord

Tv-showen gick hem hos publik – deltävlingen slog nämligen röstningsrekord. Totalt kom 4 389 687 röster in, där gratisrösterna via appen är inräknade.

Schlagerprofilen Anna Books bidrag "Himmel för två" diskvalificerades i torsdags sedan det avslöjats att låten publicerats i samband med i Moldaviens uttagning till Eurovision Song Contest redan 2014. Efter ett par tårfyllda dygn ställde hon sig ändå på Scandinaviums scen och sjöng låten utom tävlan – till publikens jubel.

Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilder och Robin Bengtsson gick direkt till final.
Jonas Ekströmer/TT
Ace Wilder och hennes "Don't worry" gick direkt till final.
Jonas Ekströmer/TT
Albin & Mattias fick stort genomsvar på sociala medier när de sjöng sin låt "Rik" i tävlingen – och gick till Andra chansen.
Jonas Ekströmer/TT
Favoriten Ace Wilder hade många fans på plats i Scandinavium i Göteborg.
Jonas Ekströmer/TT
Han var inte en av förhandsfavoriterna men Robin Bengtsson tog sig vidare till final.
Jonas Ekströmer/TT
Samir & Viktor badade "nakna" på scenen i Scandinavium, i Andra chansen ska duon få bada i Halmstad.
Jonas Ekströmer/TT
Anna Books låt "Himmel för två" diskades i torsdag, men hon framförde den ändå – utom tävlan.
Jonas Ekströmer/TT
Programledarna Gina Dirawi och Petra Mede öppnade den första deltävlingen med fjäderplymer och konfetti.