Sport

Skrällkväll i OS-bassängen

Dmitrij Balandin, Kazakstan, levererade en guldskräll från ytterbanan.
Dmitrij Balandin, Kazakstan, levererade en guldskräll från ytterbanan.

Det var skrällarnas afton i OS-simningen i Rio.Dmitrij Balandin, Kazakstan, och Kyle Chalmers, Australien, stod för överraskningarna.

Balandin, 21, vann 200 meter bröstsim från bana åtta och tog nationens första OS-medalj i simning och Chalmers, 18, vann simningens blå band, 100 meter fritt.

Det var första gången sedan 1968 som Australien tog ett OS-guld på distansen.

– Det har inte riktigt sjunkit in ännu att jag vann. Jag var på banan bredvid den regerande olympiamästaren och samtidigt som det var skrämmande så älskade jag varenda sekund, sade Chalmers som simmade bredvid Nathan Adrian, USA, som fick nöja sig med brons.

Chalmers vann på 47,58, putsade sitt eget juniorvärldsrekord med tre tiondelar, och var 22 hundradelar före tvåan Pieter Timmers, Belgien. Australiern låg bara sjua vid vändningen, men passerade alla på tillbakavägen.

Dmitrij Balandin gick till final som siste man och skrällde rejält. Han vann på 2.07,46 och var sju hundradelar före tvåan, Josh Prenot, USA.

– Jag är väldigt stolt. Det var ett historiskt guld för Kazakstan och jag är glad att det var jag som skrev den, sade Balandin till Reuters.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset