Nyheter Världen

Skrämda vittnen i rättegång mot Ruto

Rättegången i ICC mot Kenyas biträdande president William Ruto ogiltigförklaras. Arkivbild.
Rättegången i ICC mot Kenyas biträdande president William Ruto ogiltigförklaras. Arkivbild.

Rättegången i Internationella brottmålsdomstolen (ICC) mot Kenyas biträdande president William Ruto ogiltigförklaras.

Ruto har förnekat anklagelser om mord, deportering och andra brott mot mänskligheten. Åtalet gäller våldet som följde på valet i Kenya 2007. 1 200 personer dödades i våldsamheterna som pågick i fyra månader, men Rutos försvarsadvokater har hela tiden hävdat att målet bör läggas ned då det saknas bevis.

Enligt den internationella domstolen i Haag i Nederländerna har det förekommit "problematiska händelser av påverkan av vittnen och politisk inblandning" sade en av domarna i ICC efter beslutet.

Ruto är en av de högst uppsatta politiker som har ställts inför rätta i ICC.

Landets "mardröm"

ICC:s åklagare Fatou Bensouda anser enligt AFP att fallet har "eroderat" då vittnen skrämts.

Även rättegången mot journalisten Joshua arap Sang, som var åtalad på liknande punkter, ogiltigförklarades av domstolen.

Kenyas president Uhuru Kenyatta säger att ICC:s beslut är ett bevis på Rutos oskuld och betraktade rättegången som en "mardröm" för Kenya.

"Det är olyckligt att ICC har gett kenyanerna falska förhoppningar, och som ett resultat, orsakat stor besvikelse. Vi ska göra allt vi kan för att gottgöra kenyanerna nu när den internationella institutionen har svikit dem", sade Kenyatta i ett uttalande.

Kenyatta utreddes

Kenyatta har anklagats för liknande brott, men åklagare lade ned åtalet mot presidenten 2014. Anledningen då liknade de som framfördes på tisdagen: att vittnen skrämts att ändra sina vittnesmål.

Ruto och Kenyatta tillhörde rivaliserande politiska partier i valet 2007, men valde att bilda en allians till valet 2013.

Advokater som representerar offer för de som utsattes uttryckte besvikelse över beslutet och hoppades att domstolen skulle återöppna fallet.

– Det råder ingen tvekan om att detta kommer som en besvikelse för offren, sade Wilfred Nderitu.