Skräppost förklätt till saga nyaste spammet

Innan datorerna var Spam bara namnet på kryddad och konserverad skinka (spiced ham).

MAFFIAMETODER. Du har säkert sett Telia-reklamen där pappan i familjen luras att han kammat hem storvinsten efter att ha öppnat ett skräpmejl. I verkligheten är spridningen av oönskad e-post mycket mer allvarlig än så.

Enigt en undersökning som Telia själva genomfört uppger en av fyra företagare att de inte kunnat jobba vid sin dator för att de blivit överbelastade av skräppost, så kallad spam.   
Många moderna säkerhetsprogram för datorer har lärt sig att känna igen spam, men det pågår en ständig katt och råtta-lek mellan spammarna och säkerhetsföretagen. Så fort det kommit en lösning mot en typ av spam kommer det snart ett nytt.

Höstens fluga var bildspam, och det senaste sättet att komma förbi spamfiltren är att förklä dem till nyheter eller sagor. Spamfiltren är designade för att dela upp texten i positiva och negativa ord. Genom att undvika vissa ord och använda andra luras datorn att tro att innehållet är seriöst.

– Det har varit mycket spammejl nu under helgen. Det kan stå att Saddam lever eller att stormen tog 250 liv. När man sen klickar på en bifogad fil kan den innehålla en skadlig kod som gör att din dator sänder skräppost till andra, säger Johan Jarl, teknikexpert på datasäkerhetsföretaget F-secure.

En infekterad dator kallas för "bot" och en kedja av datorer kallas för "botnets". De kan användas för att skicka tusentals mejl till en server för att överbelasta den.

Datorerna kan också användas i rena maffiametoder. Nätbaserade företag som poker- eller e-handelsajter hotas med att bli spammade om de inte betalar lösen.
Enligt Johan Jarl kan priset för "beskyddet" vara många tusen kronor.
– Förut gjorde folk virus för att visa att de kunde knäcka systemet, nu gör de det för att tjäna pengar, säger Johan Jarl.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset