Teknik Utbildning Nyheter Sverige

Skriva för hand gör minnet gott

Att skriva för hand har sina poänger, visar forskning. Minnet förbättras. Kalligrafi, som på bilden, är konsten att skriva vackert.
Att skriva för hand har sina poänger, visar forskning. Minnet förbättras. Kalligrafi, som på bilden, är konsten att skriva vackert.

Att fatta en penna och låta bokstäverna flöda över papperet har sina poänger, visar det sig. Jämfört med att använda ett tangentbord blir du mer fokuserad och minns bättre.

I vår digitaliserade värld sker kommunikationen människor emellan allt oftare av datorer, smarta telefoner och surfplattor.

Men att skriva för hand har sina fördelar. Det förbättrar minnet.

Den slutsatsen drar forskare efter att ha låtit 36 personer i åldrarna 19–54 år komma ihåg en lista med ord efter att ha skrivit dem på tre olika sätt. Orden skrevs antingen för hand med penna och papper, på ett vanligt tangentbord eller på en surfplatta.

Det visade sig att personerna kom ihåg listan med ord signifikant bättre när de skrevs för hand.

Forskarna, verksamma vid Universitetet i Stavanger i Norge, tror därför att det kan finnas kognitiva fördelar med att skriva för hand, jämfört med ett tangentbord.

Kanske, skriver de i Journal of Writing Research, handlar det om fokusering. Att tangentbordet tvingar hjärnan att dela sin uppmärksamhet, mellan tangenternas bokstäver och de som växer fram på skärmen.

Bob Luckey Jr./AP/TT
Den tyske kompositören Beethoven hade inte så mycket val och skrev allt för hand. Som här på dessa nyupptäckta notblad som nyligen auktionerades bort för 100 000 dollar, cirka 800 000 kronor.