Nyheter Ekonomi Sverige

Skuldsatt företagare kan få ny chans

Näringsminister Mikael Damberg (S) vill ge skuldsatta företagare en andra chans. Arkivbild.
Näringsminister Mikael Damberg (S) vill ge skuldsatta företagare en andra chans. Arkivbild.

Regeringen vill ge skuldsatta företagare en andra chans och lägger därför fram ett lagförslag om skuldsanering på motsvarande vis som för privatpersoner. Ett skäl till förslaget är att företagare ska våga satsa – med risk för att misslyckas – utan att hamna i en evig skuldfälla.

För att kunna komma ifråga måste verksamheten ha bedrivits seriöst. Företagaren måste genomgå en noggrann kontroll av Kronofogdemyndigheten och leva på existensminimum i tre år, enligt Sveriges Radio Ekot. För privatpersoner gäller fem år.

– Det är inte lätt att hamna i en situation där man ska genomföra en skuldsanering ens med det nya systemet, det är enorma påfrestningar, det är ett stort ansvar, och det är tuffa krav. Men har man varit en seriös näringsidkare så ska man ha en möjlighet att ta sig tillbaka och få en andra chans, säger näringsminister Mikael Damberg (S) till Ekot.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 november i år. Den bedöms kunna ge runt 800 företagare om året möjlighet till skuldsanering.