Nyheter Sverige

Skulle spränga FN-monument

Poliser och nationella bombgruppen vid husrannsakan mot den misstänkte mannens bostad.
Poliser och nationella bombgruppen vid husrannsakan mot den misstänkte mannens bostad.

En man häktades i lördags misstänkt för att ha försökt genomföra ett bombdåd i Stockholm. Utredningen är i ett tidigt skede.– Han verkar ha en förkärlek till pyroteknik, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

Den 18 december förra året hittade polisen en hemmagjord rörbomb vid FN-monumentet vid Sjöhistoriska museet i Stockholm. Bombens stubin hade antänts, men slocknat.

– Teknisk analys av fyndet som hittades och dna-spår ledde till gripandet, säger förundersökningsledare Oskar Edvardsson.

Rörbomb

I torsdags genomfördes en husrannsakan under stort polispådrag i mannens lägenhet i centrala Stockholm.

Polisen gjorde flera fynd, däribland fann de flera metallflaskor, varav en med borrade hål, tejp och fogmassa på samma sätt som den rörbomb som hittades vid Sjöhistoriska museet, rapporterar Expressen.

– Utredningen är fortfarande i ett tidigt skede. Det som kvarstår är bombanalyser för att se vad det är för något han har haft hemma och pillat med, säger Edvardsson till TT.

Mannen, som är i 35-årsåldern, misstänks för både försök och förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse, samt grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Det ena explosiva ämnet hittades vid monumenten, men motivet är oklart och om han planerade fler bombdåd, säger Edvardsson.

Mannen nekar till brott.

"Amatörmässigt"

Enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, är brottet amatörmässigt genomfört.

– Han verkar ha en förkärlek till pyroteknik, men det går inte att säga något om vad som driver den här personen, eller om det fanns något agg mot FN, utan fler detaljer.

Vidare säger Ranstorp att planerade och genomförda bombdåd mot monument är ovanliga i Norden. Han gissar att den misstänkte mannen helt enkelt ville testspränga.

– Då log monumentet nära till hands. Men det finns många andra ställen som han kunde ha gjort det utan att ha upptäckts. Det är vad som är märkligt med det hela.