Nöje

Skygg succéförfattare död

Författaren Harper Lee är död. Arkivbild.
Författaren Harper Lee är död. Arkivbild.

Harper Lee är död. – Hon är den viktigaste författaren i USA under 1900-talet, säger Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan.

Harper Lees hemkommun Monroeville bekräftar att författaren är död.

– Det är inga rykten. Det har stadshuset bekräftat. Vi fick precis beskedet att hon avlidit och att många skulle ringa, säger en person vid kommunens växel i telefon till TT.

Harper Lee föddes 1926 i den lilla staden Monroeville i USA som det yngsta av fyra barn. 1957 lämnade hon in manus till romanen "Dödssynden" (To kill a mockingbird) till förlaget J.B. Lippincott & Co. De bad henne emellertid att skriva om sin text.

Den 11 juli 1960 publicerades boken och den blev närmast omedelbart en stor framgång, både hos läsare och kritiker. 1962 erhöll hon det prestigefulla Pulitzer-priset för romanen.

I skuggan av bokens enorma försäljningsframgångar, den har sålt i över 40 miljoner exemplar världen över, har Harper Lee fört en mycket tillbakadragen tillvaro. Men enligt Rakel Chukri, kulturchef på Sydsvenskan var hon ingen eremit.

– Hon vägrade att bli en litterär superstjärna, men hon hade ett starkt lokalt engagemang. I hennes hemstad Monroeville arrangerade man varje år en tävling där studenter fick skriva en essä om "Dödssynden". Då dök hon alltid upp och träffade vinnarna, säger Rakel Chukri.

Hon konstaterar vidare att det är få av dagens författare som kan kosta på sig att låta litteraturen tala för sig själv på det vis som Harper Lee gjorde.

Harper Lee drabbades 2007 av en stroke men repade sig. Länge såg "Dödssynden" ut att bli hennes enda utgivna bok. Men 2015 gjorde hon något av en comeback när "Ställ ut en väktare" oväntat gavs ut. Boken marknadsfördes till en början som en uppföljare till hennes debut, men visade sig i stället vara ett första utkast.

Eva Johansson översatte boken till svenska under stort hemlighetsmakeri.

– Översättningsarbetet var också väldigt speciellt eftersom det skulle göras så snabbt, säger Eva Johansson.

Utgivningen av "Ställ ut en väktare" var en av förra årets mest omtalade händelser i den litterära världen. Boken blev också en storsäljare.

– Jag är väldigt glad och tacksam över att hon fick sista ordet med "Ställ ut en väktare" och att den versionen av historien fick komma ut, säger Johanna Haegerström, förläggare på Albert Bonniers förlag.

Men åsikterna går isär kring huruvida Harper Lee var bekväm med utgivningen. Rakel Chukri säger att "Ställ ut en väktare" verkar ha publicerats mot hennes vilja.

– Det är en liten litterär skandal, säger Rakel Chukri.