Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Skyttekungarna gör upp i Marseille

Polens stjärna Robert Lewandowski i EM-mötet med Schweiz på midsommardagen.
Polens stjärna Robert Lewandowski i EM-mötet med Schweiz på midsommardagen.

Cristiano Ronaldo vaknade till och skrev historia.

Robert Lewandowski väntar fortfarande på sitt första mål.

I kväll jagar storstjärnorna en semifinalplats i fotbolls-EM när Polen möter Portugal i Marseille.

Real Madrids portugisiske fixstjärna var blek i gruppspelets inledning, men gjorde två mål i den avslutande 3–3-matchen mot Ungern. Därmed blev han den förste spelaren att göra mål i fyra EM-slutspel – och han är med sina totalt åtta EM-mål bara två från att slå Michel Platinis rekord.

– Det är välkänt att Ronaldo är väldigt viktig för vårt landslag. Det är ingen idé att låtsas som att det inte är så. Cristiano är här med oss, han är i form, han gjorde mål, säger Portugals mittfältare Adrien Silva vid en presskonferens på Stade Vélodrome i Marseille inför matchen.

"En världsklasspelare"

Den trefaldige Ballon d'Or-vinnaren från Madeira är speciell även för Polens 22-årige anfallare Arkadiusz Milik.

– Det var bara några år sedan som jag försökte lära mig av Cristiano Ronaldo. Han är en världsklasspelare, en av världens bästa. Det gäller att följa och inspireras av sådana spelare. Det är ett exempel på hårt arbete, inte bara talang, säger "Arek" Milik.

– Det blir speciellt för mig att spela mot honom.

Milik och hans Polen har inte skämt bort publiken med några målorgier så här långt i EM. Polackerna är obesegrade och har bara släppt in en boll på fyra matcher – men samtidigt bara åstadkommit tre mål framåt.

Inget av dem signerat Bayern Münchens skyttekung Robert Lewandowski.

"Viktig spelare"

– Robert Lewandowski, och jag säger det hela tiden, är en väldigt viktig spelare för vårt lag. Jag är väldigt nöjd med hans insats så här långt. Han spelar för laget och fyller en väldigt viktig roll, såväl som kapten som motiverar sina lagkamrater som spelare på planen, säger Polens tränare Adam Nawalka.

Förbundskaptenen tror stenhårt på sin stjärna, som gjorde 13 mål i EM-kvalet.

– Robert Lewandowski är en av världens bästa anfallare. För mig är han världens bästa nummer nio. Han har markerats väldigt hårt i den här turneringen. Dubbel och trippel markering. Motståndarna ligger på gränsen hela tiden. Men Robert Lewandowski har förberett sig väldigt väl inför det här mästerskapet.

Portugal startar utan försvararen Raphaël Guerreiro och mittfältaren André Gomes, som har skadeproblem. Eliseu och Renato Sanches ersätter. Polens startelva är den förväntade.

Bekräftade laguppställningar, Polen (4–4–2): 22 Lukasz Fabianski – 20 Lukasz Piszczek, 15 Kamil Glik, 2 Michal Pazdan, 3 Artur Jedrzejczyk – 16 Jakub Blaszczykowski, 10 Grzegorz Krychowiak, 5 Krzysztof Maczynski, 11 Kamil Grosicki, – 7 Arkadiusz Milik, 9 Robert Lewandowski.

Förbundskapten: Adam Nawalka.

Portugal (4–4–2): 1 Rui Patricio – 21 Cédric, 3 Pepe, 4 José Fonte, 19 Eliseu – 10 João Mario, 14 William Carvalho, 16 Renato Sanches 23 Adrien Silva – 17 Nani, 7 Cristiano Ronaldo.

Förbundskapten: Fernando Santos.

Domare: Felix Brych, Tyskland.