Nyheter Världen

Släkting till Gülen gripen

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiska myndigheter har frihetsberövat en nära släkting till Fethullah Gülen, som anklagas för att ligga bakom den misslyckade statskuppen.Samtidigt förlängs tiden då gripna kan hållas fängslade utan rättegång.

Muhammed Sait Gülen, som är brorsbarn till Fethullah Gülen, togs in i förvar i nordöstra delen av Turkiet. Han ska föras från Erzurum till huvudstaden Ankara för att frågas ut enligt nyhetsbyrån Anadolu. En av anklagelsepunkterna kan bli samröre med en terrororganisation, rapporterar nyhetsbyrån som står regeringen nära.

Fethullah Gülen bor i självvald exil i USA, och medlemmar av hans så kallade Gülenrörelse jagas av president Recep Tayyip Erdogans regim, då rörelsen anses ha försökt ta makten genom ett militärt övertagande.

Erdogan har samtidigt skrivit på ett dekret som förlänger perioden som misstänkta kan hållas i häkte utan att få ta del av anklagelserna till 30 dagar. Han har också beordrat stängning av 1 229 välgörenhetsorganisationer och stiftelser, 19 fackföreningar, 15 universitet och 35 medicinska institutioner som påstås ha kopplingar till Gülenrörelsen.

Undantagstillståndet ger bland annat presidenten rätt att stifta nya lagar utan att gå via parlamentet, och möjlighet att begränsa medborgarnas rättigheter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset