Sport

Slösar inte pengar på invigningen

OS-facklan har snart nått sitt mål, Maracaña-stadion i Rio de Janeiro. Natten till lördag, svensk tid, ska OS-elden tändas under invigningen.
OS-facklan har snart nått sitt mål, Maracaña-stadion i Rio de Janeiro. Natten till lördag, svensk tid, ska OS-elden tändas under invigningen.

Världens tv-publik bjuds på tre timmars glitter och glamour, men till en betydligt lägre kostnad än tidigare invigningsspektakel.Smakar det så kostar det gäller inte i Rio.– Det skulle vara galet att slösa pengar som behövs till annat, säger regissören Fernando Meirelles.

Det räcker att sätta foten i Rio de Janeiro för att omedelbart inse att det finns väldigt mycket annat att lägga skattebetalarnas pengar på.

Kåkstäderna Rocinha och Vila Canoas vittnar om fattigdomen och det är skitigt och nedgånget lite varstans. Läkare passar under OS på att slå larm om stora brister i vården. Besökare varnas för att bada från den världsberömda stranden Copacabana eftersom vattnet är kontaminerat av avloppsvatten. Poliser klagar över att de inte får ut sina löner.

Brasilien har problem och landets ekonomi hjälptes inte av att finanskrisen kom i samma veva som landet på kort tid fick arrangörskapet för fotbolls-VM 2014 och OS.

Tiondel av Londons budget

Det är meningen att den för många jobbiga vardagen ska glömmas för en stund, natten till lördag svensk tid. I bristen på bröd får det bli skådespel. Vad de närmare 75 000 åskådarna på Maracanã-stadion och hundratals miljoner tv-tittare ska få titta på är förstås till stora delar hemligt.

Regissören Fernando Meirelles ("Guds stad" och "the Constant Gardener") är en av kreatörerna bakom invigningen. Budgeten är bara en tiondel av den i London för fyra år sedan.

– Jag skulle skämmas att slösa vad London lade ut, i ett land som Brasilien där vi behöver sanitära anläggningar, där utbildningen behöver pengar. Jag är nöjd med att jobba med en låg budget eftersom det är förnuftigt, har Meirelles sagt i en intervju med brasilianska medier.

Pelé tänder elden?

Räkna alltså inte med någon överdriven lyx, prakt eller högteknologiska uppvisningar den här gången. Det blir mer känslor, rytm och musik.

Och dans, naturligtvis.

6 000 volontärer deltar i invigningen, som började repeteras i slutet av maj. 207 länder tågar in, Sydsudan och Kosovo för första gången i OS-sammanhang. Och bland de lag som går mellan Grekland (först) och Brasilien (sist) finns de tio aktiva som bildar Flyktinglaget.

Frågan är dock hur många idrottare som väljer att komma i övrigt. Maracanã ligger, även med Rio-mått mätt, långt från OS-byn i Barra.

– Jag hoppas verkligen att de kommer. Jag kan lova att det kommer att vara den coolaste festen de någonsin varit med om, säger Marco Balich, producent för invigningen som även producerade Sotji-OS invigningsceremoni.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset