Sport

Sliten Tornéus bröt DL-tävling

Michel Tornéus bröt Diamond League-tävlingen i London. Arkivbild.
Michel Tornéus bröt Diamond League-tävlingen i London. Arkivbild.

Michel Tornéus kom till London med det färska svenska rekordet, 8,44, från Sierra Nevada i ryggen.På Diamond League-galan på Olympiastadion blev det nästan 70 centimeter kortare, 7,77 – innan den 30-årige längdhopparen bröt tävlingen.– Energin fanns inte i dag, sade han.

I sista minuten kvalade Michel Tornéus in till OS i Rio de Janeiro. Han gjorde det med årets tredje längsta hopp i världen, 8,44 meter på hög i höjd i Sierra Nevada, och kom till Diamond League-tävlingen i London med startfältets bästa resultat.

På Olympiastadion från 2012 – där Tornéus var en centimeter från OS-bronset för fyra år sedan – stämde det inte alls.

Svensken inledde med 7,75, ökade till 7,77 i det andra hoppet och valde sedan att bryta tävlingen.

– Jag hade hoppats komma hit och göra något riktigt bra men jag har kört två hårda pass i veckan och kände att jag inte riktigt har återhämtat mig. I stället för att göra något dumt valde jag att stänga ned. Varför riskera något? sade Tornéus till SVT.

Det handlade alltså inte om någon skadekänning.

– Träningen har gått extremt bra men jag är lite sliten. Då är det lätt att komma snett och så smäller det. Jag ville inte riskera något, sade OS-hoppet.

Kinesen Gao Xinglong vann tävlingen på 8,11.

Jarder förkrossad

Längdkollegan Erica Jarder, som prickade OS-kvalgränsen 6,70 meter i VM i fjol men inte blev uttagen till Rio av Sveriges olympiska kommitté (SOK), fick ingen revansch i London. Den 30-åriga svenskan fick bara göra tre hopp. Hon kom sexa av åtta deltagare med 6,26 som bäst.

– Det har varit en otroligt kämpig vecka (efter SOK:s beslut). Förkrossande. Det var viktigt att bara stå på banan i dag, sade hon.

Trots OS-missen kommer Jarder att tävla säsongen ut.

– Jag får försöka hitta glädje, mening och nya mål. Det är ett viktigt mästerskap nästa år också och då ska jag visa hur bra jag är. Vi experimenterar en del och gör en del ändringar. Nu finns det plats för det, sade hon.

Brittiskan Katarina Johnson-Thompson vann tävlingen på 6,84.

Meijer femma

OS-resenären Michaela Meijer blev femma i stavtävlingen på 4,52. 22-åringen – som tagit 4,70 på träning – gjorde sedan tre försök på den svenska rekordhöjden 4,72 utan att vara riktigt nära. Grekiskan Katerina Stefanidi nådde högst, 4,80.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset