Nyheter Världen

Slovakien vill minska EU:s makt

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tillsammans med Slovakiens premiärminister Robert Fico. Arkivbild.

EU-kommissionen och den tysk-franska duon är alltför mäktiga, säger Slovakiens premiärminister Robert Fico, som nu tar över EU:s ordförandeklubba.

– De avgörande besluten om Europas framtid kan inte definieras av två eller tre medlemsländer, eller av grundarländerna, sade socialdemokraten Robert Fico, vars ministrar och diplomater kommer att leda arbetet i ministerrådet under det kommande halvåret, på en pressträff i Bratislava i går, skriver Euronews.

Omedelbart efter den brittiska folkomröstningen sammanstrålade utrikesministrarna från EU:s sex grundarländer och ett par dagar tidigare hade Tyskland, Frankrike och Italien möte.

I september har Slovakien bjudit in till ett toppmöte utan den brittiske premiärministern, om EU:s framtid efter brexit. De så kallade Visegradländerna – Slovakien, Tjeckien, Ungern och Polen – vill minska EU-kommissionens makt och ta tillbaka befogenheter från EU.

Tidigare i veckan skrev de i ett uttalande: "Nationella parlament måste bli tillfrågade. EU:s institutioner måste hålla sig till sina uppgifter och inom sina mandat."

Udden är riktad mot EU-kommissionen, som har föreslagit ett permanent flyktingkvotsystem där EU-länderna kan bötfällas om de nekar att ta emot flyktingar. Visegradländerna röstade mot ett tillfälligt kvotsystem för 160 000 flyktingar som en majoritet av EU-länderna enades om i fjol.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset