Sport

Slovakiskt reprishopp i EM

Slovakiens Marek Hamsik.
Slovakiens Marek Hamsik.

Slår blixten ner två gånger på samma ställe?Måhända inte – men Slovakien hoppas ändå på andra raka segern mot Tyskland när lagen möts i åttondelsfinal i fotbolls-EM.

Vadå? undrade många i slutet av maj när resultatet rullade in från en av alla uppladdningsmatcher inför EM. Tyskland–Slovakien i Augsburg slutade 1–3 sedan gästerna gjort två snabba mål före paus och ett ytterligare strax efter.

– Det var naturligtvis fantastiskt för oss. Det var en verklig boost för självförtroendet och har hjälpt oss med motivationen, säger Peter Pekarik på lördagens presskonferens inför matchen i Lille.

Den slovakiske ytterbacken åker gärna hem till klubblaget Hertha Berlin efter EM med ännu en Tysklandsseger i bagaget.

– Om vi lägger ner vår själ i matchen så tror jag säkert att vi kan skapa problem för dem.

Lysande Hamsik

Att 3–1-vinna mot världsmästarna är visserligen inte alltid någon bra uppladdning inför ett fotbollsmästerskap. Sverige gjorde detsamma på Råsunda 1978 – och gjorde sedan en slät figur i VM i Argentina.

Slovakien har dock lyckats i EM, även om tokoffensiven mot Wales i premiären slutade i en snöplig 1–2-förlust. Mot Ryssland (2–1) och England (0–0) har ändå både offensiven och defensiven imponerat.

Allra mest har Marek Hamsik lyst. Efter ett mål och ett målpass mot Ryssland tyckte förbundskapten Jan Kozak till och med att hans ligaklubb Napoli blivit för liten för "mohikanen".

Ny gräsmatta

Frågan är bara om Slovakien kan överraska tyskarna en gång till. Tysklands förbundskapten Joachim Löw har längtat till utslagsmatchandet för att få möta lag som måste öppna sig mer.

– Nu måste motståndarna göra något, för annars vet de att de kommer att få åka hem, sade Löw i torsdags

Matchen på Stade Pierre Mauroy kommer att spelas på en helt nylagd gräsmatta sedan den gamla bytts ut efter mötet mellan Italien och Irland i onsdags.

– Det är fantastiskt vad som kan göras på så kort tid. Den kommer att vara i utmärkt skick, säger en imponerad Jan Kozak i Lille.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset