Nyheter Världen Sverige

Slumpen styr terroristernas mål

Även om Sverige inte är ett primärt mål för IS finns det en hotbild, enligt forskare. Arkivbild.
Även om Sverige inte är ett primärt mål för IS finns det en hotbild, enligt forskare. Arkivbild.

Sverige är inte ett primärt mål för IS-terrorister, ändå är ett eventuellt terrordåd här långt ifrån uteslutet.– IS behöver inte speciellt mycket ursäkt för att ge sig på Sverige, säger terrorforskaren Hans Brun.

Frankrike och Storbritannien är enligt Hans Brun de länder där jihadisterna helst vill slå till, följt av Tyskland, Spanien och Italien. Först därefter hamnar Sverige. Men var IS faktiskt väljer att attackera styrs samtidigt mest av tillfälligheter, menar han.

– Det handlar om vilka möjligheter man ser, om man till exempel har resurser på plats i Sverige och kanske har upptäckt en måltavla som är intressant och ganska lätt att slå till emot. Då kommer man att försöka göra det förstås, säger Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London.

Flera skäl

Även om Sverige hittills varit förskonat från större terrordåd utförda av våldsbejakande islamistiska extremister finns en hotbild. Sverige har till exempel Lars Vilks och utbildar också kurder militärt i norra Irak i kampen mot IS.

– IS kan alltid hitta argument för en attack om de vill. Målet är att försöka splittra landet och så rädsla och oro, säger Hans Brun.

Han betonar samtidigt att det än så länge saknas konkreta fakta kring det misstänkta hotet som Säpo just nu arbetar med.

Hittar en väg

I Sverige utförs för tillfället både gränskontroller och id-kontroller, men terrorister som vill ta sig in i ett land hittar alltid en väg, säger Hans Brun.

– Sverige är ett av Europas största länder, det är väldigt mycket gräns att bevaka och skydda. Det kommer aldrig att gå att stänga ner Sverige till 100 procent.

Han framhåller också att det försvunnit passhandlingar från både Irak och Syrien med vilka det är möjligt att utfärda pass som ser äkta ut.

– Det viktigaste för terroristerna är att undgå upptäckt och undgå att väcka misstankar. Man försöker göra allt för att inte sticka ut.