Nyheter Ekonomi Världen

Slut på planerade strömavbrott

För att klara elransoneringen tvingades affärer och gallerior i Venezuela att minska öppettiderna. Arkivbild.
För att klara elransoneringen tvingades affärer och gallerior i Venezuela att minska öppettiderna. Arkivbild.

Efter månader av planerade strömavbrott har Venezuela nu slutat ransonera elen, rapporterar flera medier. Utöver den politiska och ekonomiska kris som präglar landet, har bristen på energi och vatten varit påtaglig de senaste månaderna.

För att klara energikrisen, som regeringen skyller på väderfenomenet El Niño, införde president Nicolás Maduro i april tvådagarsvecka för statligt anställda och planerade strömavbrott fyra timmar om dagen, samt ställde fram klockan en halvtimme för att bättre kunna utnyttja dagsljuset.

Subventionerade priser på el har bidragit till en elförbrukning som är bland regionens högsta, men torka har gjort att landets vattenverk gått på lågvarv.

Sedan regnsäsongen kommit i gång har dammarna fyllts och Maduro hävdar enligt nyhetsbyrån Reuters att vattenverket Guri nu fungerar normalt.

Ariana Cubillos/AP/TT
Venezuelas president Nicolás Maduro införde i april tvådagarsvecka för statligt anställda och planerade strömavbrott fyra timmar av dagen i stora delar av landet. Nu ska energitillförseln fungera som vanligt igen. Arkivbild.