Sport

Sluts cirkeln för Portugal?

Cristiano Ronaldo och João Mário – två portugisiska nyckelspelare.
Cristiano Ronaldo och João Mário – två portugisiska nyckelspelare.

Allting har en början och ett slut.För Portugal handlar det om en arena – Stade de France.Med EM-finalen mot Frankrike hoppas laget att cirkeln sluts på ett glädjefyllt sätt.

För Portugal inleddes EM-äventyret på Stade de France redan i oktober 2014. I samband med träningsmatchen mot Frankrike spikades målsättningen för sommarens mästerskap.

Tillsammans enades spelare och ledare om att bara EM-titeln skulle vara ett godkänt resultat.

Nu är de en match från att lyckas.

Och det är mycket tack vare de riktlinjer som följde med målet som skrevs ner i utkanten av Paris.

Stark grupp

– Nyckeln för oss har alltid varit att tro på det vi gör. Vi har sett till att hålla ihop gruppen trots våra sämre resultat i gruppspelet med tre oavgjorda matcher, säger mittfältaren João Mário.

– Nu har vi rättat till det vi gjorde fel, vi är solida och det tillsammans med vår laganda har gjort att vi har tagit oss så här långt.

Mário var en av spelarna som var med när beslutet om målsättningen togs 2014. Sedan dess har han tillsammans med lagets allra största stjärnor – Cristiano Ronaldo, Nani, Pepe och Rui Patrício – varit stommen som förbundskapten Fernando Santos har valt att använda i matcherna.

Skapa glädje i Portugal

Under presskonferensen vid Frankrikes nationella center för rugby i Marcoussis visar 23-åringen att tiden med Santos och landslagets mentala arbete har satt sina spår.

Sporting Lissabon spelaren är lugn, artig, respektfull. Frågorna som ställs skickas tillbaka med utförliga och målande svar.

De avslöjar dock vad mittfältaren har i sikte: João Mário vill föra Portugal fram till första titeln.

– Frankrike har hemmaplan och vill så klart skriva historia. Men det vill vi också. Vi kommer göra allt för att vinna. Portugal har fortfarande inte vunnit någon titel och vi spelare ser det här som vår livsmatch, säger han.

– Jag minns hur det var hemma när vi spelade final för tolv år sedan. Då var det sådan festlig atmosfär i hela landet. Den här gången vill vi vinna och ge glädje till alla där hemma i Portugal. Det är något som vi alltid försöker göra och det blir ingen skillnad på söndag.

Om João Mário & Co får som de vill och avslutar turneringen som mästare, ja, då de har laget även nått sin målsättning från 2014.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset