Sport

Smärtsam väg mot guld

Emma Johansson på plats i OS-byn.
Emma Johansson på plats i OS-byn.

Drömscenariot är ett läge i slutet av backen, där Emma Johansson är en av dem som cyklar för OS-guldet.Men då måste hon först orka stå emot i den tuffa stigningen där allt ska avgöras.– Det kommer att göra jävla ont, det är det enda man vet, säger hon.

En hög smärttröskel är ett måste när mjölksyran börjar pumpa i hela kroppen. Och det kommer den att göra senast när damernas linjelopp når Vista Chinesas stigningar i nationalparken Tijuca i utkanterna av Rio de Janeiro.

– För mig är det lite skräckblandad förtjusning. Det är svårt att veta hur loppet kommer att bli, säger Emma Johansson.

– Det är en irritationsbacke, det är inte bara jämnt, utan lite i trappsteg, som öppnar upp till attacker.

Hård träning

Samtidigt har Emma Johansson de senaste åren lagt mycket tid på att träna kroppen att tåla mer, göra mer, vilja mer. Helt enkelt prestera som bäst när det gäller som mest. Det lär komma väl till pass på OS-banan, en slinga som bland annat går förbi de kända stränderna Ipanema och Copabana.

Linjeloppet kommer enligt förhandstipsen att avgöras mot slutet av den drygt 13 mil långa slingan där backen, en tvådelad uppförssträcka på omkring 8 kilometer, väntar.

– Drömscenariot vore att det är tre åkare kvar i toppen av backen och att Emma är en av dem. Är du tre stycken får alla tre medalj, då kommer alla att köra hårt, säger förbundskaptenen Martin Vestby, som dessutom är Emma Johanssons man och tränare.

– Är du fyra, då är det en som inte får medalj och då börjar spelet. Och då kommer det ofta ikapp grupper bakifrån.

Var är silvret?

Emma Johansson är i alla fall fast besluten om att vara med i täten då. Trots att hon inte är särskilt intresserad av medaljerna i sig.

Sitt OS-silver vet hon knappt var hon har.

– Den ligger längst ner i lådan fortfarande. Var ska den annars vara någonstans?

– Så länge man är upptagen med att jaga nya mål… hemma hos mig hittar du ingen medalj.

Till sina största konkurrenter på OS räknar hon en handfull amerikanskor, nederländskor, italienskor och australiskor. Damernas elitskikt har blivit betydligt tätare de senaste åren, konstaterar Emma Johansson.

– Cykelklungan såg helt annorlunda ut. Hade jag varit i den här formen i Peking, då hade den där guldmedaljen redan legat i byrålådan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset