Teknik Nyheter Sverige

Små kameleonter – störst tung-talang

Hur snabba är egentligen kameleonterna på att skjuta ut sin tunga? Mycket snabbare än vi trott, visar forskare.Och det är de minsta ödlearterna som gör den främsta insatsen.

Kameleonterna är kända för att vara riktig hejare på att snabbt skjuta ut tungan mot ett byte att slurpa i sig. Men exakt hur snabba de kan vara har vi inte haft riktigt rätt bild av – de mer talangfulla arterna har nämligen inte haft chansen att visa upp sig.

Men nu har amerikanska forskare vid Brown University ändrat på det. De samlade tjugo arter i varierande storlekar och placerade dem en och en framför en kamera som tar 3 000 bilder i sekunden. Framför kameleonterna hängde forskarna syrsor för att locka till en "tung-attack". När det väl skedde kunde de mäta hur långt tungan sträckte sig och hur snabbt detta gick.

Lång tunga

Det visade sig att det var de minsta arterna som var allra snabbast. Till exempel lyckades en kameleont så liten att den får plats på en tumme med konststycket att få sin tunga att gå från noll till nära 100 kilometer i timmen på en hundradels sekund. Att fånga en syrsa tar den därmed ungefär 20 millisekunder, enligt forskarna.

Inte heller de större kameleonternas insatser var fy skam. Men accelerationen hos exempelvis den runt 60 centimeter långa Furcifer oustaleti är bara en femtedel så kraftig som den hos Rhampholeon spinosus, cirka fem centimeter stor. Den sistnämnda kan skjuta ut sin tunga 2,5 gånger sin egen längd.

Mer energi

Att de små är snabbare och därmed bättre på att fånga insekter har inte helt oväntat med överlevnad att göra. Precis som andra mindre djur måste de få i sig mer energi, i förhållande till sin kroppsvikt, för att klara sig.

"Vad den här studien visar är att genom att använda oss av mindre arter så kanske vi kan klarlägga hur prestationsförmågan ser ut", studiens författare, biologen Christopher Anderson, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i tidskriften Scientific Reports.