Nyheter Sverige

SMHI varnar för regnoväder

Människor vadar genom vattnet i ett översvämmat Bjuv efter de kraftiga regn- och åskskurarna i nordvästra Skåne tidigare i veckan.
Människor vadar genom vattnet i ett översvämmat Bjuv efter de kraftiga regn- och åskskurarna i nordvästra Skåne tidigare i veckan.

Vädertjänsten SMHI varnar för stora mängder regn i Sveriges östra delar.– Det kan bli översvämningar i källare om regnet blir intensivt, säger René Capell, hydrolog vid SMHI.

SMHI förutspår stora mängder regn under dagen i främst Öland och Gotland. Men redan i kväll drar ovädret in över ostligaste Svealand, och varningar är även utfärdade för Stockholmsområdet, Södermanland och Uppsala län.

I östra Sörmland väntas upp till 60 millimeter innan regnet drar bort på lördagseftermiddagen. Samma stora regnmängder förutspås falla även över andra områden vid Östersjökusten som omfattas av varningarna, som är på den lägsta varningsnivån.

Kan svämma över

Eftersom marken fortfarande är torr i området ser René Capell inte någon risk för omfattande översvämningar. Men lokalt kan det bli problem – om regnandet blir intensivt i tätbebyggda områden.

– Då kan det bli frågan om översvämningar i källare i Stockholm och på andra håll, säger hydrologen.

TT: Men ingen behöver skaffa båt?

– Nej, det räcker nog med gummistövlar, säger René Capell.

Regnvädret drar upp söderifrån, och ute på Östersjön blåser det också rejält. SMHI varnar för kuling i hela havsområdet utom Bottenviken längst upp i norr och i sydvästra Östersjön mellan Sverige och Danmark.

Prognosen om exakt hur ovädret kommer att röra sig är dock fortfarande osäker.

– Det är osäkert om de stora regnmängderna kommer över land eller till havs, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Vätternrundan kan få regn

Cykelloppet Vätternrundan, som startar i kväll, riskerar att bli en våt historia.

– Har man otur kan det bli ihållande regn under loppet, men det kan även bli så att regnet går längre österut och i så fall kan det regna av och till och inte lika kraftigt. Det kommer även blåsa i samband med detta, säger Sandra Andersson.

I helgen väntas regnovädret dra vidare norrut.

– Det finns chans till mer uppehållsväder i nästa vecka även om regnväder passerar av och till. Men det är välbehövligt regn som kommer, säger Sandra Andersson eftersom risken för skogsbränder minskas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset