Nyheter Sverige

SMHI varnar – risk för gräsbränder

Risken för gräsbränder är stor i hela Götaland, varnar SMHI. Arkivbild.
Risken för gräsbränder är stor i hela Götaland, varnar SMHI. Arkivbild.

Håll koll på var – och hur – du eldar, för nu det är torrt i markerna. Risken för gräsbränder är stor i hela Götaland, varnar SMHI.

I går brann 800 kvadratmeter gräs upp i Asarum, Blekinge, och den senaste tiden har flera gräsbränder rasat runt om i södra och västra Sverige. Nu börjar gräsbrandsäsongen, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI till TT.

– Under soliga och relativt molnfria dagar blir det mindre fukt i marken, och fjolårets gräs är torrt. Och det kommer att hålla i sig fram tills vi får årets gräs.

I vissa områden är risken större än i andra. Det gäller bland annat Kronoberg och Kalmar län, samt delar av västra Götaland. Men i takt med att snötäcket försvinner längre upp i landet ökar brandrisken även där.

SMHI:s Alexandra Ohlsson uppmanar alla att vara försiktiga med att elda – och för den som är sugen på att rensa upp bland gamla grenar och löv i trädgården gäller det att vara försiktig. Kontrollera risk och försäkra dig om att elden inte sprider sig – innan du sätter fyr på avfallshögarna.

– Man ska tänka på att inte elda när man är ute i naturen om man har risk för gräsbrand i sitt område. Ha koll på hur det ser ut – och att elda gamla grenar och sådant ska man vara försiktig med.