Sms farligare än fylla i trafiken
Sms farligare än fylla i trafiken

Sms under bilkörning är farligare än rattfylleri, enligt ny forskning. Nu öppnar regeringen för ett förbud mot ratt-sms och andra aktiviteter som hotar trafiksäkerheten.

En ny studie från Cohen Children´s Medical Center i New York visar att fler unga bilförare omkommer på grund av sms:ande än rattfylleri.

– Sms-knappande vid bilkörning är ett stort problem även i Sverige. Det är fullständigt barockt att folk ägnar sig åt det vid ratten, säger Lennart Strandberg, professor emeritus i färdsäkerhet vid Linköpings universitet.

LÄS MER: DET HÄR SKA FÖRBJUDAS BAKOM RATTEN

Den amerikanska studien visar att över 3000 tonåringar i USA omkommer varje år i samband med trafikolyckor som orsakats av sms:ande, att jämföra med 2700 som omkommer på grund av rattfylleri. Och antalet tonåringar som skadas i samband med ratt-sms är 300 000 årligen - trots att det i många delstater är förbjudet att sms:a under bilkörning. Men hur många som omkommer eller skadas i samband med sms i den svenska trafiken vet ingen. Enligt Lennart Strandberg är Sverige långt efter i den här typen av trafikforskning.

– Amerikanerna har mångsidiga data och metoder för sådana här utredningar. I Sverige råder en snävare, moralistisk syn på olycksorsaker, säger han.

Sverige är också det enda EU-land som saknar förbud mot att använda kommunikationsutrustning utan handsfree under bilkörning. I ett debattinlägg i Svenska Dagbladet går infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) ut med ett förslag om en ny bestämmelse i trafikförordningen som ska innebära att bilförare inte får ägna sig åt sms:ande, Facebook-uppdateringar och annat som avleder uppmärksamheten från trafiken. "Det är lika olämpligt att raka sig eller sminka sig i backspegeln", skriver Elmsäter-Svärd.

Enligt förslaget ska böter kunna utdömas.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset