Sport Sport-topp

Smygstartar nya jobbet redan på lördag

Först efter EM-slutspelet börjar Janne Andersson som ny förbundskapten efter avgående Erik Hamrén.Men han är i farten redan till helgen.På lördag ser han Österrike–Nederländerna på plats i Wien.

– Det är för att få chansen att se Holland live. Det blir svårt senare eftersom de inte är med i EM, säger Andersson till TT.

När VM-kvalet drar igång i höst väntar Nederländerna i Anderssons debut som förbundskapten. Han kastas direkt in i hetluften på Friends den 6 september.

Den 28 augusti samlar han sin första trupp, men avstår helst från att spela en träningslandskamp inför VM-kvalet, trots att det finns utrymme på den internationella matchkalendern.

– Vi har inte sagt hundra hur det blir, men det blir min och Peters (Wettergren, nye assisterande förbundskaptenen) första samling med landslaget och då vill vi träna och så har vi hela veckan på oss fram till matchen som är på tisdagen.

Viktiga träningar

– Då kan vi få in ett antal träningar där vi kan sätta vår spelstil. Skulle vi spela en match på fredagen blir det bara några träningar innan matchen mot Holland. Nu kan jag få in fyra, fem träningsdagar vilket kommer att vara jäkla viktigt på första samlingen, säger Janne Andersson.

Och fortsätter:

– Själv skulle jag nog ha behövt en träningslandskamp, säger han och påpekar att VM-kvalet lär blir stort för honom känslomässigt.

– Första matchen man står där och inser att det faktisk är jag som är förbundskapten. Du gamla, du fria spelas ... det kommer att trilla tårar, men det skiter jag i. Folk får tycka vad de vill. Det kommer att bli en häftig upplevelse. Sedan ska jag göra det bra också.

På plats i Frankrike

Någon officiell första dag på nya jobbet är inte spikad.

– Vi har sagt efter EM. Lite på skoj och lite på allvar att det är roligt om det är den 11 juli, dagen efter finalen.

Janne Andersson kommer att följa EM på plats och se Sveriges matcher i gruppspelet mot Irland, Italien och Belgien – men som vanlig åskådare.

– Jag kommer att se matcherna som supporter. Självklart även andra matcher. Frankrike (VM-kvalmotståndare) ska jag följa. Jag smygbörjar men i en fil som är helt vid sidan av det landslaget håller på med i dag. Det känns väldigt bra att få den här förberedelsetiden.

– Jag kan läsa in mig på saker, hinna tänka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset