Sport

Snårig resa mot ett sista OS

Ola Lindgren.
Ola Lindgren.

De kommer att få göra sitt femte OS tillsammans – varav två som förbundskaptener.Vägen till en förmodad sista OS-resa var lång och snårig för Staffan Olsson och Ola Lindgren.– Jag är oerhört stolt över killarna, säger Lindgren.

Ola Lindgren gjorde OS-debut 1988 i Seoul. Fyra år senare i Barcelona var även Staffan Olsson med när Sverige inledde sin medaljsvit på tre raka OS-silver (1992, 1996 och 2000).

Det blev silver även i OS-debuten som förbundskaptener i London 2012. OS i Rio de Janeiro blir av allt att döma duons sista. Inför det framgångsrika kvalet i Malmö aviserade Olsson att allt är över efter ett eventuellt OS – Lindgrens kontrakt går ut sommaren 2017.

– Man går bort i tankarna – lagmoral, kamp, inget skönspel direkt. Det är kamp i 60 minuter, säger Lindgren efter rysarmatchen mot Spanien där OS-platsen säkrades via ett svenskt straffmål fem sekunder före full tid.

"Oerhört stolt"

Möjligheten att spela om en resa till Brasilien säkrades i EM i Polen i januari efter en svensk seger mot Ungern och en spansk seger mot Ryssland några timmar senare.

– Vi har spelat så många avgörande matcher hela vägen, säger Lindgren.

– Jag är oerhört stolt över killarna hur de tar sig an uppgifterna, sedan finns det massor att jobba med. Men det behöver vi inte ta i dag, säger han med ett leende.

"Ont i huvudet"

Tio minuter in på andra halvlek mot Spanien knockades den svenske vänstersexan Jonas Källman av ett skott i huvudet från spanjoren Alex Dujshebaev. Veteranen fick ledas av planen och kom aldrig tillbaka i spel.

– Han var inte borta, men det svartnade och han har ont i huvudet. Han har fått en hjärnskakning, säger landslagsläkaren Ulf Sigurdsson.