Nyheter Sverige

Snöchock gav seriekrock

Snö, hagel och halka överraskade bilförare i sydöstra Sverige. Arkivbild.
Snö, hagel och halka överraskade bilförare i sydöstra Sverige. Arkivbild.

Seriekrock på snövägar och halkvarning. Vårvärmen låter vänta på sig och SMHI har ingen ljusning i sikte. Det kalla och ostadiga vädret håller i sig månaden ut.

Ett plötsligt och mycket lokalt snöfall ledde till en seriekrock på E22 vid Bromölla, vid gränsen mellan Skåne och Blekinge på söndagseftermiddagen. Inga personskador har rapporterats.

– Det var mellan sju och tio bilar inblandade, säger Jimmy Modin, pressinformatör på polisens Region syd.

TT: Vad var det som hände?

– Två decimeter snö, det var det som hände. De har blivit överraskade av väldigt mycket snö på väldigt kort tid, säger Jimmy Modin.

Polisman påkörd

I Blekinge rapporterades tidigare blixthalka på grund av hagel. På E22 utanför Karlshamn var fyra bilar inblandade i en krock. En ledig polisman som stannat för att hjälpa till blev påkörd.

– Han ska inte vara allvarligt skadad, men har förts till sjukhus för kontroll, säger Jimmy Modin.

Det snöade på många håll i Götaland under söndagen, även om det på de flesta håll bara rörde sig om någon millimeter. På E18 utanför Västerås inträffade en singelolycka i svår halka, enligt polisen. Längre norrut har det snöat mer allmänt.

Besvärligt väglag

Det kyliga aprilvädret ser ut att hålla i sig månaden ut, även om det finns hopp om lite högre temperaturer, med drygt tio grader, till valborg, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

– Vi får räkna med att det blir ostadiga dagar med nederbörd som kan ha inslag av blötsnö långt ner över Götaland, säger hon.

Under måndagen ser det ut att kunna bli ganska besvärligt längs Norrlandskusten och en bit in över inlandet. Ett omfattande snöområde drar in från Baltikum, i kombination med ganska blåsigt väder.

– Rör man sig på E4 norrut över Norrland så kan det vara ganska besvärligt under måndagen. Under natten mot måndag talar vi om minusgrader på många håll i landet, även en bra bit ner över Götaland, så det gäller att ta det försiktigt på vägarna, varnar Alexandra Ohlsson.