Sport

Snöplig diskning för Svanstedt

Åke Svanstedt. Arkivbild.
Åke Svanstedt. Arkivbild.

Åke Svanstedt var först i mål med Resolve i uttagningsloppet Elitloppet playoff på The Meadowlands. Men glädjen byttes till besvikelse sedan ekipaget blivit diskad för att ha kört innanför tre sargpinnar.De amerikanska domarna är hårda och det spelade ingen roll att Resolve vann med flera längder.

Segern gick nu till Be A Magician, körd av Brian Sears, som spurtade bäst av övriga bakom Resolve. Direkt efter loppet blev Nordamerikas bästa sto inbjuden till Elitloppet av Solvallas sportchef Markus Myron som var på plats i New Jersey. Men det är inte säkert att ägarna och tränaren Richard Nifty Norman vill resa till Sverige – trots direktflyg.

– Det är en väldigt lång resa till Sverige och Be A Magician har många fina lopp här hemma. Just nu lutar det åt att vi inte åker, jag är väldigt rädd om henne, sade Norman i en intervju förra veckan.

Trots att Resolve blev diskad fick Åke Svanstedt och svenske ägaren Hans Enggren en inbjudan till Solvalla av Markus Myron.

– Jag är jättenöjd med prestationen, tiden (1.09,2) var väldigt bra i den hårda blåsten. Han har form för att åka till Elitloppet. Men det känns förstås surt att inte få behålla segern. Hjulet var innanför tre pinnar i början av upploppet, det vara bara med någon centimeter, men reglerna är stenhårda. Det är bara att acceptera.

Gural Hanover, som tog andraplatsen, gjorde ett bra lopp. Både tränaren Ron Burke och ägaren Jeff Gural, som äger travbanan The Meadowlands, vill gärna vara med i Elitloppet.