Sport

Snabbe Allen satte alla på plats

Ung, snabb och emellanåt oslagbar.Bertram Allen, 20, är ridsportens största framtidsnamn. Nu vet även den svenska publiken varför.– När jag såg honom visste jag att han skulle vinna, säger britten Ben Maher efter irländarens superritt i Friends arena.

Det är inte allt för ofta det händer att den som är först ut i en tidshoppning vinner. Konkurrenterna har alltid fördelen av att läsa av de första ryttarna.

Se var det går att vinna tid.

Se var problemen finns.

Se vad man inte ska göra.

Ben Maher är inte vem som helst. Han var bland annat med och vann OS-guldet i lag i London 2012. En meriterad, internationell toppryttare. Kort innan han på lördagskvällen red in Diva till tidshoppningen med 1,50-hinder ändrade han sin plan.

– Jag följde Bertram och insåg att det fanns en möjlighet att bli tvåa...

Arvidsson fyra

Vilket han också blev, före norrmannen Geir Gulliksen och svensken Niklas Arvidsson. Allens felfria runda på 60,95 sekunder med elvaårige valacken Quiet Easy gick inte att klå. Allens belöning? Nycklarna till en bil värd runt 210 000 kronor och första segern i Friends.

Men knappast för året.

– Det var min tredje bil i år – och jag har vunnit tidigare trots att jag varit först ut, säger Allen.

Inte skrytigt, mer i förbigående.

– Jag känner min häst väl och vet att den är snabb och jag höll mig till min plan och det fungerade.

Arvidsson, på Cobolt, var imponerad av det irländska underbarnet.

– Han är en av de snabbaste ryttarna i världen. När han får till det är det få som slår honom. Han flöt fram från start till mål, säger han.

Bertram Allens uppvisning gör honom till en av de främsta favoriterna i söndagens Grand prix, huvudklassen i den internationella hästshowens hoppklasser.

– Jag hoppar med Quiet Easy även där, säger Allen.

Fredricson hoppfull

En som kanske utmanar honom är regerande GP-vinnaren Peder Fredricson. All In mår betydligt bättre efter fredagens snöpliga strykning från 1,45-hoppningen. Valacken, som Fredricson siktar mot OS i Rio de Janeiro med, var inte ridbar sedan den uppträtt stelt under framridningen.

Fredricson tog inga risker utan strök sig från klassen.

– Blodproverna visade att han hade en lätt korsförlamning, vilket jag befarade. Han fick lite hjälp av veterinären med dropp och sånt, säger han.

I fredags var Fredricson, som vann GP-hoppningen förra året på Sibon, osäker på om All In alls skulle komma till start i showen. En dag senare lät han mer förhoppningsfull.

– Jag var uppe i morse och red honom och han känns fullt återställd. Han är mjuk i musklerna och rör sig som han ska, men jag har beslutat att inte rida honom idag. Vi tar nya blodprov och ser om allt är okej. Känns han lika bra som han gör nu tävlar vi imorgon, säger Fredricson.