Nyheter Sverige

Snart ska intagna testas för adhd

Intagna på landets fängelser ska screenas för adhd efter årsskiftet och erbjudas medicinering. Fördelarna är många, anser Kriminalvården. Arkivbild.
Intagna på landets fängelser ska screenas för adhd efter årsskiftet och erbjudas medicinering. Fördelarna är många, anser Kriminalvården. Arkivbild.

Intagna på landets fängelser ska screenas för adhd. Kriminalvården ser positiva fördelar. Men beslutet ifrågasätts av Statens medicinsk-etiska råd.

Från och med årsskiftet kommer landets fängelser att undersöka intagna för adhd så att de kan erbjudas medicin för en eventuell diagnos, skriver Dagens Nyheter.

Anledningen till beslutet är att adhd är mycket mer vanligt bland brottsdömda än den övriga befolkningen. Uppemot 30 procent av landets dryga 4 000 intagna har någon form av adhd-problematik, enligt Kriminalvården.

Men problemet är att bara ett fåtal interner i dag erbjuds hjälp eftersom det råder brist på resurser för utredningar och behandling.

Fördelarna av att kunna medicinera interner är många, enligt Lars Håkan Nilsson, medicinsk rådgivare på Kriminalvården.

När Karolinska institutet och Kriminalvården genomförde två projekt med läkemedelsbehandling minskade misskötseln bland de med adhd drastiskt, och 80 procent började även på ett studieprogram. Dessutom sjönk sjukskrivningarna bland personalen.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har tidigare ifrågasatt att ge narkotikaklassade läkemedel till personer med ett drogmissbruk. Det finns inte tillräckligt med belägg för att läkemedel skulle ha någon effekt för adhd hos personer med ett känt missbruk, anser Smer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset