Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Snart spikar Andersson sitt team

Marcus Allbäck och Lars Richt.
Marcus Allbäck och Lars Richt.

När han börjar sitt nya jobb som förbundskapten är ännu inte klart.

Snart väntas dock Janne Andersson spika sin ledarstab.

– Vi vill ha kontinuitet samtidigt som vi vill ha förnyelse, säger landslagschefen Lars Richt.

Exakt när Janne Andersson rent formellt gör sin första dag som förbundskapten efter avgående Erik Hamrén är inte fastslaget. Den tidigare guldtränaren för IFK Norrköping ska inom kort träffa sin assisterande tränare Peter Wettergren och landslagschefen Lars Richt, som sitter kvar på sin post, för att diskutera hur landslagsstaben ska se ut i framtiden.

– Jag ska i alla fall vara med och sätta igång nästa grupp. Sedan får vi se hur länge jag är kvar, säger Richt dagen efter uttåget i EM.

Allbäck slutar

Tjugo landslagsledare har funnits på plats under veckorna i Frankrike. Några truppförändringar är redan klara. Sedan tidigare är det känt att Lasse Eriksson inte får fortsätta som målvaktstränare. Nu är det klart att inte heller Marcus Allbäck, players manager, ingår i framtidsplanerna.

– Status är att i dag har vi ingen roll för Marcus framöver, säger Håkan Sjöstrand, Svenska fotbollförbundets generalsekreterare.

Som ansvarig kommer Andersson ha möjlighet att påverka vilka personer och vilken typ av roller som ska finnas i staben, säger Richt.

– Vi ska diskutera även det. Det är ju det som är förnyelse. För mig är det viktigt att en ny ansvarig också får forma sitt team efter sina idéer – samtidigt som vi har någon stomme att rätta sig efter, säger Lars Richt.

TT: Hur skulle du summera Hamréns tid som förbundskapten?

– Vi har gått till två av tre slutspel. Det är ju den egentliga målsättningen, sedan när vi är i slutspel är vi ju inte nöjda med att bara vara med utan där vill vi ju mycket mer, säger Richt.

Första samlingen i augusti

Andersson samlar sin första trupp den 28 augusti och den 6 september väntar Nederländerna i VM-kvalet på Friends Arena. Inför rivstarten har den nye förbundskaptenen valt att inte ha någon träningslandskamp – han har själv sagt att Tyskland har nobbats – för att i stället fokusera på att få så många träningstillfällen som möjligt under samlingen.

– Det är ett sportsligt beslut, säger Håkan Sjöstrand.

Däremot planeras det in en träningslandskamp i samband med VM-kvalmötet med Frankrike (borta) i november. Förutom stornationerna väntar Luxemburg, Bulgarien, och Vitryssland för Sverige i kvalet till VM i Ryssland 2018.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset