Nyheter Sverige

Snowden: Storebror inget terrorstopp

Edward Snowden via videolänk på Föreningen grävande journalisters seminarium i Göteborg.
Edward Snowden via videolänk på Föreningen grävande journalisters seminarium i Göteborg.

Ökade befogenheter till övervakning är inget effektivt hinder mot terrorism. Däremot vill underrättelsetjänster gärna ha nya verktyg för att knäcka kommunikation, anser visselblåsaren Edward Snowden.

Efter terrordåden i Paris och Bryssel hörs på nytt krav i Sverige och andra länder på ökade befogenheter för polis och underrättelsetjänster att knäcka kryptering och plantera trojaner i datorer och telefoner som kan registrera vad som skrivs och sägs.

– Usama bin Ladin slutade använda telefon 1998, säger Edward Snowden via videolänk på Föreningen grävande journalisters seminarium i Göteborg.

Inget tyder på att attentaten i Paris och Bryssel kunde utföras med hjälp av krypterad kommunikation. Attentaten i Paris och Boston ägde rum trots att massövervakning redan existerade där, säger Snowden.

Den personliga integriteten har faktiskt förbättrats på senare år, anser han, eftersom e-post som skickas från till exempel Yahoo-konton är krypterad och mobiltelefoner i sig är krypterade.

– Men detta är inte relevant för terrorister i allmänhet, men däremot för underrättelsetjänster som inte kan bedriva vad de kallar legitim underrättelseverksamhet, och terrorism är den bästa förevändningen i vår tid.

– Vi bör ställa oss frågan: Är metoderna effektiva, och även om de är det, är de lämpliga?

Att bli offer för terrorism är trots allt sällsynt, påpekar han.

– Betydligt fler människor dör i bilolyckor.