Nyheter Världen

Soldatfamiljer vill stämma Blair

Tony Blair. Arkivbild.
Tony Blair. Arkivbild.

Familjer till brittiska soldater som stupade under invasionen av Irak har startat en insamling för att kunna stämma förre premiärministern Tony Blair.

I ett första steg siktar insamlingen på att nå 150 000 brittiska pund, som ska användas för att utvärdera om det finns underlag för ett civilmål mot Blair och andra som pekas ut i den flera miljoner sidor långa så kallade Chilcot-rapporten, skriver The Guardian.

I rapporten, som leddes av John Chilcot och presenterades i början av juni, får dåvarande labourledaren och premiärministern Tony Blair skarp kritik för sin roll i beslutet att invadera Irak. Det konstateras att Irak inte hade några massförstörelsevapen, att Saddam Hussein inte var något omedelbart hot och att Storbritannien beslutade att stödja invasionen innan alla fredliga vägar var uttömda.

– Polisen vill inte titta på rapporten, myndigheterna vill inte titta på den, vi får inte juridisk hjälp. Det är en hel del arbete, men vi känner att Blair måste ställas till svars, säger Reg Keys, vars son stupade i Irak.

Familjernas advokat Matthew Jury säger till The Guardian att insamlingen är "den enda chansen till rättvisa".

När rapporten presenterades den 6 juli vidhöll Tony Blair på en pressträff att det var rätt att störta Iraks dåvarande diktator Saddam Hussein.