Nyheter Sverige

Soligt – men kyligare – i helgen

Behåll solglasögonen på – solen verkar stanna i helgen.Men värmen tar en liten paus, när kyliga vindar är på väg söderut.

Kvicksilvret tog sig nästan, nästan till 30-strecket på torsdagen i Göteborg, där den högsta temperaturen i landet uppmättes med 29,7 grader, enligt SMHI.

– Det är en lite svalare front som håller på att passera söderut över landet. I dag ligger en kallfront över Svealand och då kommer det att blomma upp åsk- och regnskurar under eftermiddagen, säger Tobias Palmblad på SMHI.

Götaland och södra Svealand kan räkna med samma temperaturer som det varit de senaste dagarna, kring 26–28 grader, medan övriga får betydligt svalare.

Södra Norrland får 15–20 grader, mellersta 10–15 grader och längst i norr mellan fem och tio grader.

– Det kan bli lite blåsigt i Lapplandsfjällen, det kan säkert bli uppemot 20 meter per sekund i byarna, mitt på dagen i dag, säger Tobias Palmblad.

Den svalare luften fortsätter att krypa söderut under lördagen och det kan bli skurar längs dess väg.

– Det blir en solig helg på de absolut flesta håll i helgen, men med lite lägre temperatur än vad vi haft de senaste dagarna, säger Tobias Palmblad.

Temperaturerna kommer att hamna kring 15–20 grader i den södra halvan, medan den norra halvan får 10–15 grader, något högre kring Norrlandskusten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset