Nyheter Sverige

Sommar, sol – och gräsbränder

Fortsatt sol och uppehållsväder väntar och nu varnas för gräsbränder i stora delar av Svealand och Norrland. Arkivbild.
Fortsatt sol och uppehållsväder väntar och nu varnas för gräsbränder i stora delar av Svealand och Norrland. Arkivbild.

Stockholm har redan meteorologisk sommar, men ytterligare åtta orter är på gång inom ett dygn.Samtidigt varnar nu SMHI för gräsbränder i Svealand och Norrland.

– Det är väldigt torrt så det kan lätt sprida sig. Man ska vara mycket försiktig med eldning, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

De områden som omfattas av varningen, och på sina håll redan har drabbats, är Svealand med undantaget för Sörmlands län och inre delarna av Upplands län, samt Norrland utom fjällområdena. Även i delar av Jönköpings län varnas för gräsbränder och minst ett par har redan uppstått. Övriga Götaland omfattas inte av varningen.

– Det beror på att där har årsgräset kommit fram, och det är ju fjolårsgräset som är det lättantändliga, säger Lisa Frost.

Fler sommarorter

I Stockholm råder redan meterologisk sommar, men om prognoserna håller i sig har vi lördag morgon ytterligare åtta platser i landet som haft dygnsmedeltemperaturer på över tio grader fem dygn i rad: Arlanda (Sigtuna kommun), Eskilstuna, Hallands Väderö (Båstad), Kosta (Lessebo), Målilla (Hultsfred), Skövde, Svanberga (Norrtälje) och Södertälje.

– Med de höga dagstemperaturer vi har så ser det lovande ut, att sommaren ska avancera redan nu i helgen. Sedan är det en hel drös som ligger på mellan en och tre dagar med sommartemperaturer, men de får vänta några dagar till för att få det bekräftat, säger Lisa Frost.

Solig prognos

Prognosen för helgen handlar om sol och uppehåll i nästan hela landet, med temperaturer uppemot 25 grader på söndag. Och fortsättning följer.

– Det ser väl ut som att värmen ligger kvar om man tittar in i nästa vecka. På tisdag är det lite regn som letar sig in i landets norra del, och någon eftermiddagsskur lokalt längre söderut, men det är fortsatt mellan 20 och 25 grader i söder, säger Lisa Frost.