Nyheter Sverige Sverige-topp

Sommarens värsta trafikhelg väntar

En förare på E4 utanför Vagnhärad har tappat kontrollen på sin bil som fastnat i vajrarna i mitträcket.
En förare på E4 utanför Vagnhärad har tappat kontrollen på sin bil som fastnat i vajrarna i mitträcket.

I år beräknas fyra till åtta personer dö i midsommartrafiken och 285 skadas svårt.– Det gäller att inte vara stressad, inte göra farliga omkörningar och hålla avståndet, säger Lennart Helsing, presskommunikatör på Trafikverket.

Enligt konsumentorganisationen Motormännen är midsommarhelgen en av årets mest olyckdrabbade helger i trafiken.

– Jag skulle säga att midsommar och påsk är de absolut värsta helgerna under hela året. När det gäller midsommar är torsdagen och själva midsommarafton de dagar då det händer flest olyckor, säger Erik Kjellin, trafikansvarig vid Motormännen.

Anledningen till att så många skadas svårt är flera.

– Fler personer färdas i varje bil, många är stressade. Mitt råd är att acceptera att det kan ta tid att komma fram till festligheterna, säger Kjellin.

Polisnärvaro

Erik Kjellin hoppas att många trafikpoliser kommer att synas ute på vägarna under helgen.

– Tyvärr har vi på senare år sett en kraftig nedmontering av trafikpoliser, vilket gör att de inte har tid att stoppa lika många bilar och kontrollera nykterheten hos föraren. Så nu blir det mer i förebyggande syfte att poliserna syns ute på vägarna, menar Erik Kjellin.

Enligt Motormännen beräknas fyra till åtta personer dö i trafiken under midsommarhelgen och cirka 285 skadas svårt. I fjol avled fem personer och 219 skadades allvarligt.

Lennart Helsing på Trafikverket poängterar att antalet olyckor och dödsfall delvis har med vädret att göra. Är det dåligt väder stannar folk i högre utsträckning hemma.

– Det minskar antalet bilar på vägarna avsevärt, särskilt på vissa vägar som är hårt belastade, framförallt från Stockholm, säger han.

Allvarligare olyckor på sommaren

Generellt sker det fler allvarliga olyckor under sommaren än under vintern.

– Det är torra bara vägar vilket får konsekvensen att många kör fortare. På vintern sker visserligen fler olyckor, men då kör förare generellt försiktigare eftersom det är halt på vägarna och dålig sikt om det snöar, säger Lennart Helsing.

Rådet inför midsommar är att ha marginaler, inte bestämma exakt tid om man är bortbjuden, då det stressar bilens förare.

– Ta det lugnt och håll avståndet, för även om det puttrar på långsamt så kan det bli stopp längre fram vilket kan leda till seriekrockar. Gör inga farliga omkörningar och var helt säker på att du är helt nykter när du ska köra hem efter helgen, säger Lennart Helsing.

Jonas Ekströmer/TT
Midsommartrafiken tjocknar till på E4/E20 i Stockholm på torsdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset