Nyheter Sverige

Sommarsveriges giftiga växtbovar

Brännässla, stormhatt och jätteloka. 
Brännässla, stormhatt och jätteloka. 

Det är ont om giftiga växter i Sverige, men det finns sju gröna bovar man bör lära sig utantill för att slippa bli förgiftad.

Den som lärt sig att inte äta okända svampar har inte mycket att oroa sig för i svenska skogar och trädgårdar. Enligt Torbjörn Tyler, museiintendent, Biologiska museet vid Lunds universitet, har många blommor och växter ett oförtjänt giftrykte. Det är egentligen bara sju man ska se upp med.

– Det finns växter man kan dö av om man äter större mängder, men de flesta som anses vara giftiga krävs antingen att man äter väldigt mycket, eller så smakar de så illa att det inte skulle gå att få i sig ändå, säger han.

TT: Finns det något gemensamt kännetecken bland giftiga växter?

– Nej, riktigt så enkelt är det inte, men det är så få arter så jag tycker man borde kunna lära sig dem utantill, säger han.

Det viktigaste rådet enligt Torbjörn Tyler är att inte äta växter man inte känner igen.

– Det kan tyckas självklart, men tyvärr har det blivit något av en trend att man ska gå ut och plocka ogräs och äta, jag får väldigt mycket frågor från folk som skickar bilder på växter och frågar om de går att äta, det verkar lite oförsiktigt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset