Nyheter Sverige

Sommarvärme på tillfälligt besök

En varmluftskil från kontinenten gav sommarvärme i sydöstra Sverige. Och till helgen väntas växlande molnighet och uppehåll över stora delar av Sverige. Arkivbild.
En varmluftskil från kontinenten gav sommarvärme i sydöstra Sverige. Och till helgen väntas växlande molnighet och uppehåll över stora delar av Sverige. Arkivbild.

Årets hittills högsta temperatur har uppmätts i Ronneby – plus 21 grader på tisdagen. Men värmen var bara på tillfälligt besök. De närmaste dagarna väntar regn i söder och snö i norr.

Även andra orter närmade sig 20-gradersstrecket. I Småland noterade Målilla 19,8 grader och Kosta 19,4. I Visby uppmättes 19,1.

Tjugo grader i början av april är ovanligt varmt, om än inte något rekord för månaden. Det är varm luft från kontinenten som strömmat upp över sydöstra Sverige. Men värmen stannar inte.

– Nej, redan till i morgon har den varma luften passerat och vi får tillbaka mer normala apriltemperaturer, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

Till helgen väntas lite solchanser men innan dess ska regn och snö plåga landet. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i morgon för stora mängder snö eller blötsnö i mellersta och norra Norrland.

– Det är svårbedömt hur stor del av nederbörden som är regn, men det finns en viss sannolikhet att snöfallet kommer upp i sådana mängder att det blir besvärligt på vägarna, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

På torsdag smattrar regnet över Götaland, Svealand och södra Norrland, och allra längst norrut faller snö. Skurarna håller i sig i landets södra halva till fredag. Längst upp i norr kan snöfallet fortsätta.

Lagom till helgen kommer solen äntligen tillbaka. Lördag och söndag får i stora drag växlande molnighet och uppehåll på dagarna.