Nyheter Sverige Sverige-topp

SOS Alarm: "Var inte uppkäftig"

"Svara på mina frågor annars lägger jag på" säger larmoperatören på SOS Alarm till en svårt skottskadad 28-åring som vrider sig av smärtor. Arkivbild.
"Svara på mina frågor annars lägger jag på" säger larmoperatören på SOS Alarm till en svårt skottskadad 28-åring som vrider sig av smärtor. Arkivbild.

"Svara på mina frågor annars lägger jag på" säger larmoperatören på SOS Alarm till en svårt skottskadad 28-åring som vrider sig av smärtor. Trots att mannen ser sin egen tarm sticka ut ur kroppen får han höra att han är uppkäftig, skriver Skånska Dagbladet.

Skjutningen inträffade i Hästveda norr om Hässleholm i början av juli förra sommaren. Offret, som lyckades larma SOS Alarm på egen hand, fördes med ambulans till Centralsjukhuset i Kristianstad med en skottskada. Region Skånes pressjour beskrev inledningsvis mannens tillstånd som livshotande.

I samband med att en 42-årig man nu åtalas för mordförsök, framkommer det i förundersökningen att det inspelade samtalet med SOS Alarm inte riktigt låter som ett larmsamtal bör låta.

Den skjutne mannen berättar under svåra smärtor hur han ser en bit av sin egen tarm sticka ut utanför kroppen. Men när larmoperatören får svårt att höra vad den skjutne mannen säger hotar denne med att lägga på luren – om frågorna som ställs inte får ett ordentligt svar. Larmoperatören säger enligt tidningen, som publicerar ett utdrag från samtalet till 28-åringen att " Var inte uppkäftig då för då ska jag inte hjälpa dig över huvud taget".

SOS Alarm har utrett fallet, berättar SOS Alarms Ronald Krantz som är regionchef Syd.

– Jag kan inte exakt gå in på vad som gick fel, men vi kan konstatera att det gått snett i bemötandet, säger han till TT och fortsätter:

– Operatören jobbar kvar hos oss. Jag vill inte gå in i vilken roll, men både jag och övriga kollegor och chefer tar det här väldigt allvarligt.